Invånarmängden i huvudstadsregionen ökar och allt fler barn behöver dagvård. Det betyder att städerna behöver anställa fler barnträdgårdslärare, men enligt en färsk sammanställning finns de inte att tillgå.

Under de senaste åren har Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla följt med tillgången på utbildade barnträdgårdslärare inom den kommunala dagvården. Bristen på barnträdgårdslärare fortsätter, meddelade städerna på onsdagen. Utöver de 2 900 fast anställda barnträdgårdslärarna som nu finns i kommunerna skulle det behövas 600 till. Bristen är relativt sett större på den svenskspråkiga sidan.

Helsingfors universitet kommer att öka intagningen till den finska barnträdgårdslärarutbildningen till 180 per år 2018–2021. På den svenska sidan tas det in 20 studerande per år. Städerna önskar att intagningen ökas ytterligare, eftersom många inom sektorn närmar sig pensionsåldern.

I dag finns det 26 000 barn inom den kommunala dagvården i Helsingfors, 12 700 i Esbo, 10 200 i Vanda och 350 i Grankulla.