Lillajul är ett perfekt tillfälle för familj, vänner och arbetskamrater att samlas runt en varm glöggkopp och myser kring tända ljus.

Småplock är en självklarhet, ­problemet är bara vad man ska ­göra som går snabbt men ändå är gott? Ost och frukt är en klassisk kombination och passar perfekt till en söt glögg.

Här har Foodly samlat fyra härliga salta tilltugg som passar både stora och små tomtar.

Zoom

Fyllda dadlar med gorgonzola inlindade i prosciutto – ett lyxigt småplock till glöggminglet. Foto: Sofie Sergelius


GORGONZOLAFYLLDA DADLAR

10 medjooldadlar
100 g kylskåpskall gorgonzola
5 skivor prosciutto
10 tandpetare

Skär upp dadlarna och ta bort kärnan. Skär gorgonzolan i stavar och placera in i dadlarna.

Skär prosciuttoskivorna i två halvor på längden och rulla runt de fyllda dadlarna. Tryck en tandpetare genom dadlarna så att prosciutton hålls på plats.

Hetta upp en stekpanna utan fett och rosta dadlarna cirka 1 minut per sida tills gorgonzolan blivit mjuk.

Servera som tillbehör till glöggen.

***

Zoom

Smördeg älskar dadlar och auraost. Foto: Sofie Sergelius


SMÖRDEGSLÄNGDER MED DADLAR

2 smördegsplattor
8 st färska dadlar
25 g auraost
1 ägg till pensling

Värm ugnen till 225 grader.

Kavla smördegsplattorna tills de är cirka 15 centimeter breda. Ta bort kärnorna ur dadlarna och hacka de urkärnade dadlarna grovt.

Placera de hackade dadlarna på mitten av smördegsplattorna (på längden).
Smula över auraost.

Skär 12–15 snitt längs på båda sidorna av smördegslängden och vik över fyllningen.
Vispa upp ägget i en skål och pensla smördegslängderna.

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuters tills smör­degen fått en vackert gyllene färg.

***

Zoom

Plommon är söta och saftiga just nu. Grilla i en grillpanna och toppa med en skiva brie – ack vilket lyx. Foto: Sofie Sergelius


GRILLADE PLOMMONHALVOR

4 plommon
1 msk smält smör
8 skivor brie
1 tsk honung
1,5 tsk färsk timjan

Skär plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Pensla plommonhalvorna med smöret. Hetta upp en grillpanna och placera plommonen med snittsidan neråt i pannan. Grilla dem i cirka 3 minuter.

Placera en skriva brie på de varma grillade plommonhalvorna, ringla över honung och strö över timjan.

***

Zoom

Getostfyllda fikon – fantastiskt fruktigt tilltugg till glöggen. Foto: Sofie Sergelius


GETOSTFYLLDA FIKON

4 fikon
4 tsk mjuk getost
1 tsk grovhackade pekannötter
1 tsk honung
2 krm färsk timjan
pepparkakor till servering

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett kors på toppen av alla fikon, utan att skära genom hela frukten. Placera i en ugnsform.

Klicka en tesked mjuk getost in i fikonen och ringla över honung. Grädda fikonen i ugnen på mellersta falsen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna i ett par minuter.

Strö över timjan och servera fikonen med pepparkakor.

Se fler recept och blogginlägg på foodly.fi!