På en presskonferens på onsdag på hotell Kämp i Helsingfors berättar Cheek att han inleder slutspurten av sin lyckade karriär som rappare. Tiihonen avslutar sin karriär i hemstaden Lahtis den 25 augusti nästa år på storkonserten Valot sammuu.

Cheek, eller Jare Tiihonen som han egentligen heter, har under de senaste åren varit en av landets största artister och hans spelningar har varit slutsålda. I slutet av januari har filmen om Cheeks liv, Veljeni vartija, premiär med Antti Holma i rollen som Cheek. Tiihonen har också medverkat i tv-serien Vain elämää och i specialsäsongen All star, som visas i höst.

Rapartisten Cheek

  • Heter Jare Henrik Tiihonen och är född den 22.12.1981 i Vanda.
  • Kallas för "Cheek" ("kind" på engelska) eftersom han hade runda kinder när han gick i skolan.
  • Cheek har hittills släppt 27 singlar och 11 album.
  • Han vann priset för "bästa hip hop-album" på 2010 års Emma-gala.
  • Han är den finländska artist som har lyssnats på mest i Spotify och tittats på flest gånger på Youtube.
  • Cheek är den finländska artist som har flest följare på sociala medier.
  • Han har slagit försäljningsrekord och har vunnit 11 Emma-pris.


Tiihonen tog beslutet redan i slutet av 2014, då han tog en paus efter konserterna på Olympiastadion. Han säger till Yle att pausen på ett år inte räckte till, det enda sättet att bli av med prestationsångesten är att sluta.

– Samtidigt kom en känsla av otillräcklighet. Vad mer har jag att ge efter att ha berättat om Cheek i tio album, säger han till Yle.

Under pausen bestämde han sig för ett långt farväl inom tre olika konstgenrer, en triologi: skivan Alphaomega, en biografi och en film. Förutom filmen kommer Cheek att komma med ny musik och uppträdanden innan han slutar.