Nissinen har medgett brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet, men bestrider att han begått brottet medvetet. Nissinen köpte ledarskapsutbildning till åklagarväsendet av sin brors företag.

Centralkriminalpolisens utredning av affären inleddes i mars. Nissinen har varit tjänstledig sedan utredningen började och har inte förrän nu figurerat i offentligheten. På onsdagen hörde domstolen Nissinen samt två vittnen, som båda var inkallade av Nissinen.

Åklagare i fallet är biträdande justitiekansler Kimmo Hakonen. Hakonen kräver att Nissinen döms till böter, men inte att riksåklagaren blir uppsagd från sin tjänst.

I rättsalen var Nissinen kortfattad och förnekade att han har begått brottet medvetet, och att han hade gett fördelar åt brodern. Vesa Nissinen är styrelseordförande för det företaget varifrån undervisningsmaterialet skulle införskaffas. Åklagaren ansåg ändå att Nissinen måste ha insett att han gick över moralens och lagens gränser. Jaakko Jaatela, Nissinens biträde i rätten, poängterade att Nissinen själv har deltagit i motsvarande ledarskapsutbildning år 2005 när han var statsåklagare. Det är en viktig aspekt, eftersom det då var Nissinens förman som valde företag, inte Nissinen själv.

Nissinen har stora minnesluckor efter att han utnämndes till riksåklagare, vilket kom fram under morgonens utfrågning om detaljerna kring ledarskapsutbildningen. Enligt försvaret kan det bero på att Nissinens fru dog samma dag som han utnämndes till riksåklagare.