Kristdemokraternas riksdagsgrupps ordförande Peter Östman påminde om partiets alternativa budget i riksdagen på onsdagen. I den vill man ta framtida utmaningar i beaktande fastän den ekonomiska situationen i dagsläget verkar vara bättre.

- Vi ska inte dela ut pengar åt alla håll, utan vi har försökt skapa en balanserad framställning, där vi rättar till de största bristerna i regeringens proposition, säger Östman i ett pressmeddelande.

Partiet föreslår nya intäkter eller besparingar på närmare 760 miljoner euro. Intäkterna skulle främst komma genom hälsorelaterade skatter, som sockerskatten och alkoholskatten. Man är också redo att halvera skatteavdragsrätten för medlemsavgifter till fackförbund.

På utgiftssidan föreslår partiet förbättringar till ett värde av 750 miljoner euro i förhållande till regeringens budgetproposition.

- Vi vill särskilt fästa uppmärksamheten vid barnfamiljerna och de äldre. De här grupperna har på många sätt tvingats betala för regeringens anpassningsåtgärder, säger Östman.

Därför vill man se en höjning av barnbidraget och ha kvar barnavdraget i inkomstbeskattningen. Partiet vill också satsa på försörjarförhöjningen för studerande föräldrar. Man vill även höja garantipensionen, folkpensionen och läkemedelsersättningen.

Kristdemokratiska riksdagsgruppen föreslår dessutom anslagsökningar för bland annat säkerhetsmyndigheterna, forskning och utbildning, minskade grupper i daghem och grundläggande undervisning samt sysselsättningsfrämjande åtgärder.

För bättre inomhusluft föreslår man ett brett program och ett anslag på sammanlagt 100 miljoner euro för ändamålet.