Det amerikanska läkemedelsföretaget Acorda Therapeutics meddelade på onsdagen att fem har dött i deras kliniska läkemedelsstudier. Bolaget stoppar därför rekryteringen av nya testpatienter till två undersökningar, där medicinen har testats under en lång period.

Bioteknologiföretaget Acorda köpte upp finländska Biotie Therapies år 2006 för en summa på drygt 330 miljoner euro. Biotie fokuserade då på utveckling av läkemedel som angriper centralnervsystemet och motverkar inflammationer och psykiatriska sjukdomar. Ett av deras mest kända projekt var en medicin som skulle bota alkoholberoende. Det var ändå parkinsonmedicinen som fick med amerikanska Acorda på kroken.

Biotie hade ursprungligen tagit över rättigheterna till Parkinsonprojektet av det schweiziska läkemedelsbolaget Roche. När Acorda tog över var medicinen i det tredje utvecklingsskedet. Den aktiva substansen, som Acora har ensamrätt till, heter tozadenant.

Enligt Acorda har 890 patienter blivit exponerade för medicinen, varav sju drabbades av blodförgiftning. Hos fyra av de drabbade försvann de vita blodkroppar. Företaget tror att det är just tozadenant som har orsakat dödsfallen.

Genast efter Acordas meddelande om dödsfallen sjönk börskursen med 34 procent, och kursen fortsatte att sjunka under dagen.

I Finland var Kauppalehti först ute med nyheten.