Sannfinländarna var ruttna inuti. Det säger partiets tidigare ordförande, utrikesminister Timo Soini (Blå) i en intervju i tidningen Financial Times skriver Helsingin Sanomat

Soini konstaterar att det inte fanns några yttre orsaker till att partiet sprack strax efter partidagen i juni, då Jussi Halla-aho valdes till ny ordförande, och att han fortfarande är bitter över det som skedde. Orsakerna fanns inuti partiet.

Han försvarar beslutet att gå med i regeringen.

– Vi har betalat ett högt pris, men jag gick inte med i partiet för att sitta i bakgrunden och ropa. Jag ville visa att även vi kan bli bra ministrar. Tyvärr förstod inte alla att man inte kan påverka från oppositionen, säger Soini.

Financial Times konstaterar i sin artikel att Sannfinländarna blivit ett europeiskt exempel på hur man besegrar ett populistparti.

Enligt tidningen kan man av partiets splittring lära sig om på vilka punkter det kan löna sig att göra kompromisser med ett populistparti, skriver Helsingin Sanomat.

Den grupp som bröt sig ur Sannfinländarna och som sedermera börjat kalla sig för Blå framtid registrerade sig som ett parti denna vecka.

Alla de Sannfinländska ministrar som lämnade partiet övergick till Blå framtid, varvid Sannfinländarna hamnade i opposition.