Zoom

Söt morotssoppa med räkor för tankarna till Thailand. Foto: Sofie Sergelius



MOROTS- OCH RÄKSOPPA


400 g morot
300 g mjölig potatis
1 gul lök
1 tsk smör
5 g färsk ingefära
4 dl kokosmjölk
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk apelsinsaft
1 tsk srirachasås
4 dl räkbuljong
200 g förkokade räkor med skal
1 vårlöksstjälk
1 tsk sesamfrön

Räkbuljong:
skal från 200 g räkor
1 morot
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
8 dl vatten
1 krm salt

Börja med att göra räkbuljongen till soppan.

Skala räkorna. Lägg räkorna i en skål och ställ i kallt. Skölj skalen och lägg i en annan skål.

Skala och finhacka morot, schalottenlök och vitlök.

Hetta upp en kastrull med smör i.

Fräs lök, vitlök och morot i ett par minuter tills de blivit glansiga. Tillsätt räkskal och fräs ytterligare ett par minuter tills skalen fått lite färg.

Häll på vatten och salt, och låt buljongen koka ihop i cirka 35 minuter. Buljongen är färdig då den reducerats till halva volymen.

Sila av buljongen och ställ åt sidan medan soppan tillreds.

Skala och tärna morot och potatis. Skala och skiva löken. Skala och finhacka ingefäran.

Fräs grönsakerna i smör i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt ingefäran och fräs i en minut till.

Rör ner kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljongtärning, apelsinsaft, sriracha och räkbuljong.

Låt soppan koka på medelvärme tills grönsakerna blivit mjuka, vilket tar cirka 15 minuter lite beroende på bitarnas storlekar.

Rosta sesamfröna medan soppan kokar. Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna i ett jämnt lager på medelvärme tills de börjar få en vackert gyllene färg. Rör om då och då för att fröna inte ska brännas vid. Häll över i en liten skål.

Häll över soppan i en matberedare eller blender och mixa slätt.

Häll upp i serveringsskålar, toppa med de skalade räkorna, finhackad vårlök och rostade sesamfrön.

***
Zoom

Smakrik svartrotssoppa toppad med purjo - enkelt och gott! Foto: Sofie Sergelius



SVARTROTSSOPPA

400 g svartrot
100 g mjölig potatis
2 schalottenlökar
1 tsk smör
2 krm vitpeppar
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
25 g purjolök

Grillat vitlöksbröd:
8 skivor lantbröd
4 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Skala och tärna svartroten och lägg de skalade bitarna i kallt vatten. Skala och tärna potatisen.

Skala och finhacka schalottenlöken.

Fräs svartrot, potatis och lök i smöret i ett par minuter. Tillsätt vitpeppar, vatten, grönsaksbuljongtärningar och grädde. Låt sjuda på medelvärme cirka 20 minuter tills allt är mjukt.

Häll över i en matberedare eller blender och mixa slätt. Tillsätt eventuellt lite mera vatten ifall soppan känns för tjock. Häll tillbaka i en kastrull och värm upp strax innan servering.

Pressa vitlök i en skål och rör ner det smälta smöret och saltet. Placera brödskivor på ett skärbräde och pensla båda sidorna med vitlökssmöret.

Hetta upp en grillpanna eller smörgåsgrill. Grilla bröden i ett par minuter per sida tills de fått ett vackert mönster.

Servera svartrotssoppan med finhackad purjolök, grovmalen svartpeppar och rostat vitlöksbröd.

***

Zoom

Rödbetssoppa med stekt getost – en vacker vintersoppa. Foto: Sofie Sergelius



RÖDBETSSOPPA MED STEKT GETOST

500 g rödbeta
1 gul lök
15 g smör
6 dl vatten
3 msk grönsaksfond
0,5 dl grädde
2 tsk honung
2 msk rostade pinjefrön
100 g getost
1 vårlöksstjälk
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk grädde

Skala och skär rödbetan i tärningar. Skala och finhacka löken.

Fräs rödbetan och löken i smör i ett par minuter. Tillsätt vatten och grönsaksfond. Låt soppa koka på medelvärme tills rödbetan är mjuk, vilket tar cirka 25 minuter lite beroende på bitarnas storlek.

Häll över i en matberedare eller blender. Mixa slätt.

Häll tillbaka purésoppan i kastrullen och tillsätt grädde och honung. Rör om och värm upp igen strax innan servering.

Rosta pinjefröna i en het och torr stekpanna i ett par minuter. Häll över i en skål.

Skär getosten i cirka 2 cm tjocka skivor, hetta upp en torr stekpanna. Stekpannan måste vara riktigt het innan du lägger i getosten.

Stek getosten cirka en minut per sida tills det bildats ett gyllene och frasigt skal på osten. Vänd och stek ytterligare en minut. Ta bort plattan från värmen.

Häll upp den varma soppan i serveringsskålar, placera de stekta getostbitarna på och strö över hackad vårlök, rostade pinjefrön och lite grovmalen svartpeppar. Droppa över ett par droppar grädde för en vacker effekt på soppan.


Se fler recept, artiklar och matrelaterade bloggar på vår matsajt foodly.fi!