Två tioåriga barn från Finlands alla 261 kommuner hade blivit inbjudna till självständighetsdagsfesten. Festen ordnades av Mannerheims barnskyddsförbund, Barnombudsmannen och organisationen Finland 100 år.

Statsminister Juha Sipilä skakade hand med alla barn och önskade dem välkomna. De mest långväga gästerna kom till Helsingfors från Utsjoki.

Efter handskakningen var det dags för Sipiläs välkomsttal, som hölls kort, vilket var bra med tanke på hur mycket de hundratals tioåringarnas tålamod redan hade prövats. Först långa köer in till festlokalen, och sedan för att träffa statsministern. Det fanns ändå ingen tillstymmelse till dåligt uppförande bland de välklädda och förväntansfulla barnen.

– Ni, dagens tioåringar, är i nyckelroll när Finland firar 150 år av självständighet. Då är ni lite äldre än vad jag är nu. Era insatser kommer att forma hur Finland ser ut då. Ni ska komma ihåg att ordna en fin fest då, sade statsminister Sipilä i sitt välkomsttal.

Under festens början syntes den populära 16-åriga youtubern Tuure Boelius till, vilket uppskattades av många gäster. Ännu mer upprymd blev stämningen när kvällens överraskningsartist avslöjades, popsångaren Isac Elliot, som uppträdde med två låtar.

– Jag har fått resa mycket, men är stolt över att vara finländare. Jag har insett hur bra och tryggt vi har det, sade Elliott.

Festdeltagarna hade med sig egna gratulationskort, som pyntade väggarna i en av Ständerhusets salar. Gästerna fick också dansa, rappa, delta i frågesport, ta selfies med Sipilä, leka med ballonger och dekorera Finlandsformade pepparkakor.

– Det här kommer att bli den roligaste festen som någonsin har ordnats i Ständerhuset, och den med den godaste maten, sade Sipilä.

Allt på festen gick på barnens villkor, också menyn. Minihamburgare, fish and chips, chokladkaka med extra allt, popcorn, sugrörslemonad och godis hörde till läckerheterna.

Nova Rönnberg och Selma Evwaraye blev utvalda av sin skola att delta i festen, vilket de är oerhört tacksamma över.

– Det enda dåliga är allt väntande och trängseln, säger flickorna.

De är nöjda med Sipilä som värd, trots att ideologierna går lite i sär.

– Jag är inte direkt ett fan, jag gillar inte riktigt hans politiska åsikter, säger Evwaraye.

– Han verkar ändå väldigt trevligt till sättet, inflikar Rönnberg.

Det är tydligt att flickorna har satsat mycket på festklädsel, frisyrer, smink och glittriga naglar. Flickorna har börjat dagen med besök till en hår- och skönhetssalong.

– Det är mamma som har sytt våra klänningar. Vi fick välja tyger, färg och modell, säger Evwaraye.

Flickorna tycker att det är fint och modigt att vissa bär folkdräkt.

– Vi hade säkert också haft på oss folkdräkt om det skulle ha funnits en för Närpes. Varför har inte alla kommuner en egen folkdräkt, undrar Rönnberg.