Vecka efter vecka har deltagare under hösten fått lämna "Idol", och nu återstår endast Hanna Ferm, 17, från Pixbo, och Chris Kläfford, 28, från Lindesberg.

Finalisterna framför under kvällen tre låtar var: Ett eget val, en låt som tittarna har valt och så sjunger de båda årets vinnarlåt "Treading water". Till skillnad från tidigare år kommer deras versioner att låta helt olika.

– Den är anpassad efter var och en, det är inte samma komp som vi kör till. Vi har fått vara med och bestämma hur musiken ska vara, har Hanna Ferm tidigare sagt till TT.

När Chris Kläfford hade framfört sin tolkning av John Lennons "Imagine", vilket var tittarnas val, möttes han av stående ovationer av både publik och jury. Globen lystes också upp med mobillampor under låten.

– Jag är knäsvag, sade han från scenen efteråt.

Även Hanna Ferm hyllades av juryn.

– Du har en väldigt lysande artistkarriär framför dig, sade jurymedlemmen Nikki Amini efter att Hanna Ferm hade framfört tittarnas val, "Crazy" av Gnarls Barkley.

Vem som vinner "Idol" 2017 återstår än så länge att se – men det verkar kunna bli jämnt i röstningen. Enligt TV4 skiljde det endast en promille mellan rösterna på Hanna Ferm och Chris Kläfford i semifinalen.

– Mig veterligen är det första gången vi kommunicerar en röstningssiffra inför en final, men det är oundvikligt inför den jämnaste finalduellen någonsin, har Jonathan Nordin, exekutiv producent, sagt tidigare till Expressen.