Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. För tillfället råder en positiv inställning till placeringsmarknaden. Tillväxten ute i världen går bra. Även företagens orderstockar ser positiva ut för kommande period. De senaste kvartalsrapporterna av företagen visar goda siffror och många av företagen förväntas ha en bra dividendutbetalning det inkommande året. Andra goda tecken är bland annat att konsumenternas, inköpschefernas och industrins förtroende för framtiden är på stigande.

Byggbranschen i Finland ser fortsättningsvis bra ut. Arbetslösheten sjunker på många håll i världen. För företagen så går exporten bra och det sker mindre konkurser bland företagen. Inflationen har stigit från de låga nivåerna vi har sett de senaste åren. Inflationen är ännu inte på den nivå som centralbanken har satt som mål (2 procent) men är på god väg. För tillfället ligger Finlands inflation på 0,5 procent (oktober). I september var den 0.8 procent, inflationen sjönk bland annat på grund av att priset på bränsle steg mindre än väntat.

Den närmsta tiden har vi framför oss valet i Katalonien den 21 december och fortsättningen av regeringsförhandlingarna i Tyskland samt Brexit-förhandlingarna. Den nya skattereformen i USA ser ut att framskrida under julveckan. Om företagsbeskattningen sjunker kraftigt som är utlovat, kommer detta troligen att leda till positiv kursutveckling på kort sikt men på längre sikt är detta kanske inte en bra lösning. Frågan är i fall det är rätt tidpunkt att sänka skatten just nu? Baksidan är att det blir ett skattebortfall för staten som kan leda till att skuldsättningen ökar för snabbt och sen följs av en överhettning av ekonomin?

Vad vi konsumenter själv tror om framtiden är att bostadspriserna stiger, räntan hålls låg, aktierna stiger (kanske lite långsammare takt kommande åren), arbetslösheten sjunker och mera jobb skapas, samt att lönen stiger mer än inflationen. Detta är alla tecken på att vi tror på en bättre framtid. Finns
det tilltro på framtiden samt en tilltro att vi har arbete och inte är rädda att mista det, så vågar vi göra flera och större investeringar. Det skapar en snöbollseffekt på marknaden, som i sin tur gör att ekonomin rullar på. Dock skall man komma ihåg att alltid går det inte som man tänkt sig.

Marknaden lever hela tiden och är det som gör marknaden intressant.
I vår allokering håller vi aktierna i övervikt främst i Europa och på tillväxtmarknaden. Ett par intressanta bolag för tillfället är, Yit, Metsä bord, Nokia, Silmäasema och Outokumpu. Ett annat alternativ är att spara i fonder ifall man vill månadsspara med mindre belopp.