Språkdebatten som blossat upp i framför allt Vasa är till ingen nytta. Vi önskar oss förståelse för tvåspråkighetens rikedom som endast fungerar med ett starkt svenskt språk, sida vid sida med det finska språket.

Vasas säregna position som på många fronter en ledande stad i landet beror i mångt och mycket på att vi språkligt, kulturellt och historiskt har en stark finlandssvensk och en stark finsk förankring – och att vi under lång tid utvecklat detta till en gemensam styrka för staden och regionen.

I samma anda önskar vi att politikerna på riksplanet inser och tar sitt ansvar för den i grundlagen befästa tvåspråkigheten med två nationalspråk – svenska och finska. Här kan också den nästa president gå i bräschen genom att lyfta fram tvåspråkigheten oftare i sin retorik.

I Vasabladets valtest svarar fyra av de åtta presidentkandidaterna att de är ”helt av samma åsikt” på frågan: ”Presidenten borde aktivt jobba för svenskans ställning i Finland.”

Helt av samma åsikt är Matti Vanhanen (C), Pekka Haavisto (Gröna), Sauli Niinistö (valmansförening) och Nils Torvalds (SFP). Delvis av samma åsikt är Tuula Haatainen (SDP) och Merja Kyllönen (VF) medan Paavo Väyrynen (valmansförening) är delvis av annan åsikt.

Sannfinländarnas Laura Huhtasaari tar inte ställning.

Vi önskar oss helt enkelt beslutsfattare, riksdagsledamöter och presidenter som vågar ta ställning för alla finländare.

”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt i signad juletid. Giv mig guds ära, änglavakt och över jorden frid.”



Julhelgen är i regel en fröjdefull högtid som hos oss förknippas med närhet, familj och givmildhet. Så ser julens framsida ut.

Tyvärr finns även en baksida – julen är för många också förknippad med alkohol, hot och våld – som finns närvarande hela året, men som tenderar att växa sig starkare när samhället stannar av och dörren till hemmet stängs i tre dagar.

I familjer och parrelationer där våld är vardag (där mannen slår, ofredar, hotar, våldtar kvinnan) kan julhelgen ofta utåt ge en bild av att ha en lugnande effekt på själva våldet. Det är dock allt som oftast en chimär, och kan till och med vara en ännu värre situation för offret:

”I vissa fall är julen lugnare eftersom den våldsamma då har full koll på sin partner. Däremot är det desto obehagligare för offret … Ofta upplever offret den här spänningen som så obehaglig att hen medvetet gör något så att urladdningen sker. Hotet är värre än själva handlingen.”

Så säger socialarbetaren och lektorn i sociala ämnen vid Vasa yrkeshögskola Ann-Sophie Blomqvist i en Yle-intervju.

Vi önskar oss krafttag mot familjevåldet i landet och även mot det utspridda sexuella våldet och ofredandet som genom olika upprop som Övistoo, Dammen brister och förstås det världsomspännande Metoo kommit till ytan.

De modiga berättelserna från vardagen i hemmen, skolan, på fritiden och på jobbet är nedslående läsning, men offren som vågat tala ut måste belönas med en förbättrad kontroll av övergrepp, och en förbättrad lagstiftning.

Riksdagsdebatten om en samtyckeslag i Finland föddes i kölvattnet av de upprop som nådde oss för en knapp månad sedan. Det är makabert att det måste förekomma våld för att kunna dömas till våldtäkt, och det aktualiserades ordentligt i fallet i Åbo hovrätt där en 23-årig man friades för grov våldtäkt mot en tioårig flicka.

Det var bevisat att mannen hade haft sexuellt umgänge med den tioåriga flickan och han dömdes också till tre års ovillkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Men till grov våldtäkt höll inte åtalet eftersom man inte kunde bevisa att tioåringen känt rädsla eller varit hjälplös.

Kan vi vänligen få en lagstiftning som inte kräver ett visst beteende av ett barn, en kvinna och ett offer för att gärningsmännen ska dömas för brott.

”Giv mig ett hem på fosterjord, en gran med barn i ring, en kväll i ljus med Herrens ord och mörker däromkring.”



Och avslutningsvis några kortare önskningar:

- En fortsatt kamp för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus och på det en förståelse för den fakta som visar att sjukhuset av medicinska, kvalitativa, humana, språkliga och geografiska orsaker hör hemma som minst ett av sjukhusen med omfattande jour.

- En sansad debatt och sansade diskussioner och förhandlingar mellan Vasa och Korsholm nu när sammanslagningsdiskussionerna och förhandlingarna småningom kommer i gång.

- En målmedveten strategi och investering för att öka antalet mitträcken på våra landsvägar för att minska förödande bilolyckor.

- Fred på jorden.

- Att Sport snart tar hem mästerskapet i hockeyligan.

”Till hög, till låg, till rik, till arm, kom, helga julefrid! Kom barnaglad, kom hjärtevarm i världens vintertid."


Tack - och god jul!