Från 2019 slopas den separata årsanmälan om löneuppgifter. I stället ska arbetsgivarna anmäla löneuppgifter till ett centralt inkomstregister inom fem dagar efter varje betalningstransaktion. Det är möjligt att automatisera anmälan med hjälp av ett tekniskt gränssnitt. Medborgarna kan se sina inkomstuppgifter i realtid i inkomstregistrets e-tjänst.

I dag anmäler arbetsgivarna uppgifter om utbetalda löner och andra förvärvsinkomster till olika håll i olika former och med olika tidtabeller. När den nya lagen träder i kraft anmäler arbetsgivarna uppgifterna bara en gång till inkomstregistret, varifrån de vidarebefordras till dem som behöver uppgifterna.

Det innebär att årsanmälningarna till Skatteförvaltningen, arbetspensionsanstalter, Arbetslöshetsförsäkringsfonden och arbetsolycksfallsförsäkrare slopas. Från början av 2020 kommer också skadeförsäkrarna, arbetarskyddsmyndigheterna, kommunerna och arbetslöshetskassorna med. Från 2020 ska även inkomstuppgifter om pensioner och förmåner anmälas till inkomstregistret.