Zoom

Klassiska fastlagssemlor med sylt eller mandelmassa är ett måste efter pulkabacken. Foto: Sofie Sergelius


TRADITIONELL FASTLAGSBULLE
12 stycken
100 g smör
2,5 dl helmjölk
25 g färsk jäst
2 krm salt
1 tsk kardemumma
0,5 dl socker
9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning
150 g mandelmassa
1 dl mjölk
1,5 dl hallonsylt
2,5 dl grädde
2 msk socker
1 dl florsocker


Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till fingervarmt.

Smula ner jästen i en beredningsskål och häll på mjölkblandningen. Rör om tills jästen lösts upp.

Rör ner salt, kardemumma och socker. Tillsätt vetemjölet lite i taget under ständig omrörning. Spara en deciliter mjöl till utbakningen.

Vispa upp ägget i en skål, häll hälften av ägget över degen och knåda. Spara resten av ägget till pensling.

Arbeta ihop degen tills den är smidig, täck med en bakduk och låt jäsa på ett varmt ställe i en timme.

Värm ugnen till 225 grader.

Strö mjöl på ett bakbord och stjälp ut degen som nu borde vara dubbelt så stor.

Dela degen i 12 jämnstora bitar.

Forma bullar genom att rulla degbitarna en i taget på bakbordet med en kupad hand. Det går även att forma bullarna mellan händerna.

Placera bullarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och låt jäsa under en bakduk i 30 minuter.

Pensla de jästa bullarna med det uppvispade ägget och grädda på ugnens mellersta fals i 7–8 minuter. Låt bullarna svalna.

Med mandelfyllning:

Riv mandelmassan.

Skär ett lock av bullarna och gröp ur innanmätet. Blanda mandelmassan med mjölk och innanmätet ur de urgröpta bullarna. Fyll bullarna med mandelmassabladningen.

Vispa upp grädden tillsammans med sockret, spritsa på fyllningnen i bullarna och placera lockets överst. Pudra över lite florsocker och servera.

Med sylt:

Skär ett lock av bullarna och bred på sylten.

Vispa upp grädden tillsammans med sockret, spritsa på sylten och placera lockets överst. Pudra över lite florsocker och servera.

***
Zoom

Chokladwraps med banan och grädde - för en annorlunda fastlagssmakupplevelse. Foto: Sofie Sergelius


CHOKLAD- BANAN FASTLAGSWRAP
6 stycken
400 g banan (cirka 3 stycken)
0,5 dl kakaopulver
4 dl vetemjöl
2 krm kardemumma
2 msk socker
1 krm salt
2 tsk smält smör
smör till stekning
50 g mörk choklad
2 dl grädde
3 msk florsocker
3–5 bananer
6 msk hallonsylt

Skala bananen och mosa den i en liten skål med hjälp av en gaffel.

Sikta ner vetemjöl och kakaopulver och rör om.

Tillsätt kardemumma, socker, salt och smält smör och knåda ihop till en smidig degboll.

Strö mjöl på ett bakbord och dela degbollen i sex stycken små bollar.

Kavla ut bollarna tills de ha en diameter på cirka 15 centimeter.

Hetta upp en stekpanna, klicka i lite smör och stek chokladwrapsen cirka 3 minuter per sida. Flytta över på ett fat och upprepa med alla wraps. Låt wrapsen svalna.

Hacka chokladen i bitar och smält i mikrovågsugn i 30 sekundersetapper tills chokladen har smält helt och hållet. Rör om mellan varven.

Vispa upp grädde med en elvisp och smaka av med florsocker.

Skiva bananerna i en halv centimeter tjocka skivor.

Bred hallonsylt och vispgrädde på en wrap och toppa med bananskivorna. Ringla över av den smälta chokladen.

Rulla ihop och njut.

***

Zoom

Enkla mandelmuffins med sylthjärta - en snabbvariant på fastlagsbullen. Foto: Sofie Sergelius


FASTLAGSMUFFINS
12 stycken
3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150 g smör
2 äggvitor
200 g gräddfil
1 dl mjölk

2,5 dl grädde
2 msk socker
1 dl hallonsylt


Blanda ihop alla torra ingredienser i en beredningsskål.

Smält smöret.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

Rör ihop det smälta smöret, gräddfilen och mjölken med de torra ingredienserna. Häll därefter försiktigt ner de vispade äggvitorna. Varva försiktigt tills det bildats en jämn smet.

Låt smeten dra sig i minst 30 minuter.

Värm ugnen till 175 grader.

Klicka försiktigt cirka 1,5 matskedar av smeten i stora muffinsformar av silikon (det går även bra att använda engångsformar ifall man inte har silikonformar hemma), och placera formerna på en ugnsplåt. Grädda på ugnens mellersta fals i 25–30 minuter.

Låt muffinsen svalna helt och hållet.

Vispa upp grädde till ett hårt skum tillsammans med sockret. Häll över i en spritspåse.

Använd en liten sked för att gröpa ett hål i muffinsen, placera sylten i hålet och spritsa därefter grädden på alla muffins.