Mariehemmet är ett effektiverat serviceboende, där klienterna betalar hyra och andra avgifter för boende och omvårdnad. På ett serviceboende får hyresgästernas personliga frihet och integritet inte begränsas utan laga grund.

Den statliga övervakande myndigheten Regionförvaltningsverket (RFV) har gett Kaskö stad en anmärkning för att staden i det här fallet brutit mot lagen.

– Vi har utrett en klagan, och det har framkommit att man som vårdåtgärd också vid behov har kunnat binda fast klienter i sängen. Man får inte begränsa en persons personliga frihet och integritet utan laga grund. Den får begränsas endast med stöd av lagen, och på ett servicehem som följer socialvårdslagen finns inga lagliga grunder till det, säger juristen Kristian Dahl vid RFV.

Själva klagan med detaljer är sekretessbelagd, men i den offentliga delen framgår att Kaskö stad senast den 16 mars ska ge en utredning om vilka åtgärder som vidtagits med anledningen av anmärkningen. Man vill säkerställa att klienternas grundläggande rättigheter tryggas.

I myndighetens beslut hänvisas till flera lagparagrafer.

Dahl säger att anmärkningen är en administrativ styrning.

RFV kan i lindriga fall uppmärksamgöra vårdinrättningen på brister, men om saken är av allvarligare art – som i det här fallet – ger man en anmärkning, som inte kan överklagas.

I begäran om utredning påpekas även att en klient fått långvariga vårdåtgärder som saknade dokumentation och att man hade inte bedömt klientens behov av dessa vårdåtgärder.

– När man påbörjat en vårdåtgärd måste man under själva behandlingens gång göra en utvärdering av behovet. Man kan inte låta saker bara fortgå när de en gång har börjat, förklarar Kristian Dahl.

Ett teoretiskt exempel kunde vara att om man vidtar en vårdåtgärd som på något sätt gör intrång i kroppen kan man inte fortsätta med den kväll efter kväll, utan efter en tid krävs en ny utvärdering och bedömning av behovet, förklarar Dahl.

Han uppger att RFV genom anmärkningen även vill säkerställa att Mariehemmet har en sådan personal som kan bedöma och utvärdera klienternas vårdbehov så att de ska få en adekvat vård.

Kaskö stads grundtrygghetsdirektör Tiia Krooks säger att hon inte kan ge några kommentarer.

En anhörig som SÖ/VBL talat med säger att personalomsättningen har varit stor på Mariehemmet under senare år och att det i kombination med för små resurser gör att personalen inte alltid hinner med.

De senaste åren har många anställda inom vården i Kaskö sagt upp sig. Staden har nyligen haft fem befattningar – en som sjukskötare, fyra som närvårdare – inom äldreomsorgen ledigförklarade.

Lagparagrafer som gäller

  • Det här är de paragrafer i lagstiftningen som Regionförvaltningsverket grundar sin anmärkning till Kaskö på.
  • Finlands grundlag 7 paragrafen: Rätten till liv, personlig frihet och integritet:
  • Alla har rätt till liv och till personlig frihet, integritet och trygghet.
  • Ingen får dömas till döden eller torteras eller utsättas för någon annan behandling som kränker människovärdet.
  • Den personliga integriteten får inte kränkas och ingen får berövas sin frihet godtyckligt eller utan laglig grund. Straff som innefattar frihetsberövande får dömas ut endast av domstol. Lagligheten av andra frihetsberövanden skall kunna underkastas domstolsprövning. Rättigheterna för den som har berövats sin frihet skall tryggas genom lag.
  • Lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre, 20 paragrafen:
  • En verksamhetsenhet ska ha en personal som till antal, utbildning och uppgiftsstruktur motsvarar antalet äldre personer som tillhandahålls service av verksamhetsenheten och det servicebehov deras funktionsförmåga medför, och som garanterar dem en högkvalitativ service.
  • Om funktionsförmågan hos en äldre person som vårdas i verksamhetsenhetens lokaler har försämrats så mycket att han eller hon behöver omsorg oavsett tid på dygnet, ska det finnas tillräcklig personal på verksamhetsenheten alla tider på dygnet.
  • Socialvårdslagen (från 1982) 57 paragraf:
  • Om det vid styrningen och övervakningen av socialvården konstateras att en kommun eller samkommun vid ordnandet eller genomförandet av verksamhet enligt denna lag har förfarit felaktigt eller underlåtit att fullgöra sin skyldighet, kan Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården och Regionförvaltningsverket ge kommunen eller samkommunen eller den tjänsteman som ansvarar för den felaktiga verksamheten en anmärkning för framtiden.