– Sport kunde just nu inte erbjuda mig något nytt kontrakt för nästa säsong, så därför behövde jag se mig om efter nya alternativ. Jag hoppas att jag någon gång i framtiden ännu får spela i örntröjan, att våra vägar möts på något sätt, säger Filip Riska.

Det är alltså i samförstånd som kontraktet bryts. Att det bryts mitt i säsongen handlar om att laget ville ge Riska möjlighet att visa upp sig för andra klubbar – en chans som han ville ta.

Riska har ingen tanke på att avsluta proffskarriären, inte på länge än.

– Jag känner mig fortfarande som en liten pojke, det är fortfarande lika roligt. Jag vill hålla på så länge som möjligt.

Han reser till Umeå redan i kväll.

– Jag håller faktiskt på att packa nu, jag ska vara med på en träning imorgon. Det är det som är tuffast av allt. Att barnen och frun lämnar i Vasa medan jag själv åker utomlands. Det är baksidan med ishockey och ett verkligt svårt beslut som jag behövde ta, säger Riska.

Sport kommenterar saken så här:

– Vi ville ge Filip möjlighet att ge sig av för att leta nya karriärsmöjligheter. Vi är tacksamma för allt han gjort och önskar honom lycka i framtiden. Vem vet, kanske våra vägar ännu korsas, säger sportchefen Markus Jämsä i ett pressmeddelande.

I stället ansluter 27-åriga anfallaren Tomi Tuomisto klubben. Han spelade förra säsongen i HIFK. Kontraktet fortsätter säsongen ut med option på nästa säsong.

– Vi var redan i somras intresserade av Tuomisto. Han är en mångsidig spelare som kan spela både i numerärt över- och underläge. Han har inte spelat med någon klubb den här säsongen, så vi får se när han är redo att spela, säger Jämsä.

Tuomisto åker med laget till Villmanstrand i dag, i morgon möter Sport SaiPa.