Med anledning av att det natten mot söndagen gått 100 år sedan inbördeskriget började arrangerade riksdagen en minnesstund på fredagen .

I minnesstunden gav ordförandena för riksdagspartierna ett gemensamt uttalande till stöd för demokrati, försoning och samhälleligt enande.

Partierna säger i sitt uttalande bland annat att man förbinder sig till att respektera demokratin och värna om rättstaten samt att man slår vakt om friheten att uttrycka sina åsikter. Meningsskiljaktigheter ska avgöras genom att man lyssnar och diskuterar. Det samhälleliga enande som skett efter kriget har möjliggjort Finlands väg till en av de mest utvecklade staterna i världen. Det är ett arv som förpliktar, säger partiordförandena i uttalande.

Uttalandet lästes upp av Juha Sipilä (C), Petteri Orpo (Saml), Antti Rinne (SDP), Sampo Terho (Blå), Jussi Halla-aho (Sannf), Touko Aalto (Gröna), Li Andersson (VF), Anna-Maja Henriksson (SFP) och Sari Essayah (KD).

En handfull riksdagsledamöter och inbjudna gäster var närvarande. En av dem var Raseborgbon och riksdagsledamoten Marit Feldt-Ranta, som själv är engagerad i minnesårets aktiviteter. Hon är ordförande för minnesmärket för de rödas grav i Dragsvik. Den 9 juni arrangeras där en minnestillställning och ett seminarium.

– Det är jätteviktigt att stanna upp och tänka på det som hände då, säger Feldt-Ranta.

Hon säger att hon har en personlig koppling till kriget. Hennes farfars far blev arkebuserad under kriget.

– Jag tycker vi kommit en god bit på vägen mot försoning som nation. Vi har lyckats enas och bygga upp ett välfärdssamhälle. Varje gång jag går upp för Riksdagshusets trappor tänker jag på vilken enorm prestation det varit för vår lilla nation att bygga upp den demokrati vi har.