En stor publik är vad som väntas när Alfred Backa och Rickard Eklund ställer sig på Doo-Bop Clubs scen på fredag. De har känt varandra i knappt ett år men är övertygade om att kvällen kommer att bli bra.

– Vänskapen tog form genom vår gemensamma kärlek till ståuppkomik. Vi har båda våra egna grejer, jag har min melankoliska musik och Alfred sin komik. Det blir ett intressant experiment, säger Rickard Eklund, dialektpoeten från Närpes.

Alfred Backa har många gånger uppträtt ensam med ståuppkomik men har känt att han gärna vill testa att samarbeta med någon.

– Idén föddes efter att jag sett livepoddar inför publik som gjorts i USA och ville göra något liknande. Med Rickard tar pratet aldrig slut, våra diskussioner hittar ett behagligt gung, säger Alfred Backa.

"Vänskapen tog sin form genom den gemensamma kärleken till ståuppkomik."
Rickard Eklund


En ömsesidig respekt behövs när man uppträder tillsammans. Under kvällen gör båda sin egen grej som binds ihop med diskussion om skapande och kreativitet. Under kvällen kommer också Emma Strömbäck, som spelar cello, att uppträda. Strömbäck har spelat med bland andra Felin och Rickard Eklund.

Backas improvisationer och Eklunds struktur gör kvällen fylld av kontraster. Diskussionerna under kvällen kan bli grova, tunga och mörka, med en släng av komik. Många olika åsikter och en del personliga saker tas upp.

Zoom

Alfred Backa är den som improviserar medan Rickard Eklund tycker om struktur. Foto: Milja Ångerman


– Man kan inte misslyckas med improvisation. Saker som är skapade i stunden kan bara blir bra, säger Backa.

– Jag tror att detta kan slipas till en diamant. Men vet inte hur eller när det blir ett nytt samarbete. Det beror till stor del på publiken och deras respons, säger Eklund.

Här hittar du evenemanget.

Det här behöver du veta

  • Var: Doo-Bop Club.
  • När: klockan 22 den 9 februari.
  • Vem: Alfred Backa från Pensala, känd för sin komik och boken "Finland hundranånting 1917-2017". Rickard Eklund, från Närpes, som fick priset årets finlanssvenska låt 2016 för sin dialektala låt "Finland". Emma Strömbäck, cellist från Närpes, har turnerat med bland andra Lasse Berghagen.