Denna vecka började med ett prisregn över det finlandssvenska kulturfältet. Författaren Kjell Westö fick Tollanderska priset – som är Svenska litteratursällskapets främsta utmärkelse. Skådespelarna Stina och Ylva Ekblad fick Svensk-Österbottniska samfundets kulturpris. Detta var bara två av flera priser som delades ut på Runebergsdagen. Men i ett större perspektiv är det som skedde på Emma-galan för en vecka sedan mer intressant.

Emma-galan är den finländska musikindustrins stora fest – och finlandssvenska Robin Hund & hans glada orkester prisades för albumet "Alla säger ett hej!" i kategorin ”Årets barnmusik”. Robin Hund består av Tomas Järvinen och Henrik Strang. Albumet producerades av Janne Hyöty, från Vasa.

Är det större att Robin Hund prisas i en nischad kategori än att en av landets mest kända författare får Tollanderska priset? Det är åtminstone mer anmärkningsvärt, utan att förringa finlandssvenska priser. Emma är inte ett pris som finlandssvenskar delar ut till varandra. Att Robin Hund nominerades var i sig unikt, det tillhör inte vanligheterna att artister som sjunger på svenska nomineras.

Under Runebergsfesten i Vasa bjöd professor Göran Djupsund på en dyster framtidsprognos, nämligen att svenska inte fungerar som förvaltningsspråk i Finland om 20 år. Den nuvarande regeringens politik försvagar svenskans ställning. Naturligtvis förändrar en Emma-statyett inte den stora helheten, men det är alltid välkommet då kvalitetsmusik– och litteratur på svenska uppmärksammas nationellt. Författaren Juha Hurme uppmärksammade språkfrågan under utdelningen av Finlandiapriset i fjol. Han fick priset i skönlitteratur för "Niemi". Hurme höll tacktalet på både finska och svenska – och han hyllade författarna Elmer Diktonius, Gunnar Björling, Runar Schildt, Edith Södergran och Lars Huldén.

– En betydande del av den bästa litteraturen i Finland har skrivits på svenska, sade Hurme på svenska och fortsatte:
– För de som inte förstod vad jag sade – ett enkelt råd: opetelkaa ruotsia, juntit (fritt översatt: lär er svenska, tölpar), sade Hurme och tillade att det ”konstigt nog utvidgas er världsbild”.

Det fick kulturminister Sampo Terho (Blå framtid) att reagera via Twitter. Terho försökte plocka politiska poäng och skrev att hånande varken främjar språkdiskussionen eller utvidgar någons världsbild. Hurmes tacktal var kritik mot att bygga murar runt sig. Hurme sade att det finns mycket bra litteratur på svenska. Några minuter tidigare hade ett sådant exempel prisats då Sanna Mander fick Finlandia junior-priset för ”Nyckelknipan”.

Då kulturministern, tidigare sannfinländare, har på agendan att försvaga svenskans ställning i Finland så är det naturligtvis intressant att kultur-Finland prisar bland andra Sanna Mander och Robin Hund – och att Hurme tar upp språkfrågan.
Det signalerar att svenskan lever på det nationella kulturfältet.