Det blir nya SFP-ansikten i riksdagen från Vasa valdistrikt efter riksdagsvalet nästa år.

Röstmagneterna Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand torde vara självskrivna. Men eftersom Mats Nylund meddelat att han inte står till förfogande och SFP på basen av understödet i tidigare val garanterat får in minst tre av sina kandidater, så blir det minst ett nytt ansikte.

Den som ligger bäst till att bli nummer tre är Mikko Ollikainen. Han samlade vid valet 2015 hela 4788 röster mot 5189 för Nylund. Ollikainen är därigenom SFP:s första ersättare i den sittande riksdagen.

I det senaste riksdagsvalet hade fem SFP-kandidater mellan 2000 och 3000 röster. Lars Gästgivars, som hade 3000 röster, kandiderar knappast i valet 2019.

Det som stärker Ollikainens möjligheter är att näringsidkarna inom jord- och lantbruksbranscherna verkar ha en utmaning i att hitta en kandidat som kan axla Mats Nylunds mantel.

Den som ligger bäst till att bli nummer tre är Mikko Ollikainen.


Niclas Sjöskog, fullmäktigeledamot från Pedersöre, meddelade i november att han kandiderar i riksdagsvalet, och bakom Sjöskog ställer sig stödgruppen Landsbygdens väl som tidigare stött Mats Nylund i riksdagsvalen.

Men också den unge fårfarmaren Christoffer Ingo, fullmäktiges första vice ordförande i Korsholm och ordförande för Svensk Ungdom (SU), aspirerar på att bli den ”nya Nylund”.
Också i Sydösterbotten har olika jordbrukarnamn figurerat.

Sedan är det ju givetvis också öppet vilka av de som kandiderade senast som åter gör ett försök. En del av dessa har hunnit bygga ut sina nätverk samtidigt som det finns hemlösa röster efter exempelvis Nylund som söker en ny adress. Det gäller inte minst Malaxbon Ollikainen, som efter det senaste valet hunnit bli kommundirektör i Vörå.

Oberoende av om Vöråborna gillar honom eller inte, torde han få han fler Vöråröster än tidigare. Dels av sådana som gillar honom dels sådana som vill "bli av" med honom.

Nya namn får vi också räkna med. Ett av dessa är troligen partiets kretsordförande Sven Jerkku från Närpes. Också Johanna Holmäng, fullmäktigeordförande i Pedersöre, är ett presumtivt nytt namn.

Kandidatnomineringen är viktig inför varje val, men speciellt viktig är det för SFP:s del inför riksdagsvalet 2019.
Det är nämligen inte helt ointressant vem som får fjärde mest SFP-röster i valet. En av orsakerna till detta kan stavas Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen har som bäst på gång en storstilad offentlighetskampanj där han säger sig göra anspråk på ordförandeposten i Centerpartiet.

I praktiken får man ändå räkna med att den sluge Väyrynen i första hand är ute för att marknadsföra sitt eget Medborgarparti.

Ifall Centern vägrar låta Väyrynen kandidera för ordförandeposten eller om han tillåts göra detta men förlorar, så får han ändå med sig de Centerpartister som är missnöjda med Juha Sipiläs nyliberala profil och samarbetet med Samlingspartiet.

Detta har Väyrynen insett och bäddar för en rödmylleregering i gammal god stil. Därför har han profilerat sitt Medborgarparti som en blåröd blandning.

Samtidigt som partiet försvara de fattiga och förespråkar en stark offentlig sektor, är man EU-motståndare och invandringskritiska.
Förutom att Väyrynen räknar med att han lyckas locka över missnöjda centerpartister, återfinns också hemlösa sannfinländare som varken tror på Blå framtiden eller Halla-ahos version av det sannfinländska partiet i hans målgrupp.

Och så förstås de rörliga bland socialdemokraternas sympatisörer som växlat mellan Sannf och SDP samt gamla SFP-rävar.

Det räcker alltså om SFP lyckas hålla sina väljare samtidigt som det övriga fältet splittras, så har partiet goda möjligheter att återfå det fjärde mandatet.


Ifall Väyrynen lyckas i sitt uppsåt och Medborgarpartiet exempelvis också i Vasa valkrets ställer upp egna kandidater, så kan detta öppna för ett fjärde mandat för SFP.

Det betyder nämligen att jämförelsetalet för det sista mandatet blir lägre i än i riksdagsvalet 2015.
Då hade Maria Tolppanen som sista invald ett jämförelsetal på 12988, medan SFP:s Mikko Ollikainen som låg närmast till, hade ett jämförelsetal på 12695.

Det räcker alltså om SFP lyckas hålla sina väljare samtidigt som det övriga fältet splittras, så har partiet goda möjligheter att återta det fjärde mandatet.

Nu är inga röster avgivna ännu, racet är öppet och ingen har blivit invald. Men vi har ett intressant val att se framemot.