– Vi hittade inte en gemensam modell, skriver Sipilä kort och koncist på Twitter.

Sipilä förhandlade om frågan på måndag kväll med finansminister Petteri Orpo (Saml) och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå).

Centerns familje- och omsorgsminister Annika Saarikko fällde reformen i fredags med motiveringen att det hade blivit för dyrt. Enligt Saarikko hade reformen krävt en tilläggsfinansiering på 100 miljoner euro.

Saarikkos beslut kritiserades bland annat av undervisningsminister Grahn-Laasonen som krävde en ytterligare behandling av frågan av regeringstrion.

Juha Sipilä kommenterade frågan i ett pressmeddelande.

– Arbetsgruppen hörde experter om flera olika effekter av olika modeller för familjeledighet. I slutändan visade det sig att den sysselsättande effekten av den senaste modellen skulle ha varit 1600 årsverken. Det här var betydligt mindre än väntat, med hänsyn till vad reformen skulle ha kostat.

– På kort sikt hade modellen inneburit en försämring för uppskattningsvis två tredjedelar av familjerna. Det här skulle ha försämrat särskilt låginkomsttagarnas situation och det här kunde Centern inte godkänna.

Sipilä säger att det i framtiden krävs ett mer familjevänligt arbetsliv, men hur det här ska gå till är en fråga för följande regeringsförhandlingar.

Regeringens beslut att dumpa familjeledighetsreformen fick genast kritik. De grönas ordförande Touko Aalto kommenterade beslutet på Facebook.

– Regeringen meddelade att den inte klarar av att genomföra en familjeledighetsreform. Det är sorgligt och en oerhörd besvikelse.

Aalto drar slutsatsen att nästa regering måste bestå av andra partier än dem som är med i dagens regering.