Snowboardstjärnan Shaun White höll för favorittrycket och vann OS-finalen i halfpipe. Det var Whites tredje OS-guld – och USA:s 100:e genom tiderna i vinter-OS.

White, OS-mästare både 2006 och 2010, tog sig förbi japanen Ayumu Hirano i sista åket som belönades med 97,75 poäng. Scotty James, Australien, blev bronsmedaljör.

– Åket gick bättre och bättre, jag är så stolt, sade White till reportrarna.

Stjärnan var så glad att han grät, skrek, bjöd på segergester, kramade alla inklusive journalister i mixade zonen och lyftes upp av sin syster Kari White och torkade bort tårar från sin mamma Cathy Whites ansikte.

Läktarjublet ville aldrig ta slut i Phoenix snowpark efter superstjärnans seger.

Eller som en amerikansk journalist uttryckte det:

– Det här blir ju värre än Usain Bolt.

Zoom

Peetu Piiroinen gjorde tre åk i halfpipefinalen men misslyckades med samtliga. Piiroinen slutade på 12:e plats. Foto: Vesa Moilanen



Finländaren Peetu Piiroinen gjorde tre åk i finalen och misslyckades i samtliga.

– Åken lyckades inte alls och nivån var så hög att även om jag hade lyckats med mina hopp så hade jag inte klarat mig. Särskilt de i topp-3 gjorde helt otroliga åk, säger Piiroinen till Yle.

White tog OS-guld i Turin och Vancouver – och siktade på att skriva in sig i historieböckerna genom att ta tredje raka guldmedaljen i Sotji 2014. Men efter två fall i finalen slutade han fyra, en mycket stor besvikelse.

– Folk frågar när jag ska komma över det där. Men jag kommer aldrig att göra det. Det är ungefär som om du får ett ärr efter att ha fallit av en cykel, det följer med dig för alltid. Men du lär dig något från det. Så det är en del av mig nu och jag är tacksam för att det hände och jag har lärt mig mycket, har White tidigare sagt om guldmissen.