Wärtsilä har utvidgat sin verksamhet till rymden. I alla fall har bolaget en viktig roll i affärsmannen Elon Musks rymdbolag SpaceX. Det skriver Pohjalainen.

När den stora raketen Falcon Heavy nyligen sköts upp var det Wärtsilä som på distans styrde den plattform ute i havet, där raketen skulle landa. Det här är en viktig del av SpaceX återvinningstänk, delarna ska kunna användas igen.

På grund av att två av tre motorer på Falcon Heavy inte fungerade på vägen ner missade den stora mittdelen av raketen havsplattformen. De två bärraketerna landade däremot som planerat på Cape Canaveral.

Wärtsilä har också levererat automation till den obemannade plattformen, dock inte propellrar, vilket uppges i Pohjalainens artikel.

Zoom

Här landar SpaceX raket Falcon 9 på den fjärrstyrda havsplattformen. Foto: SpaceX



Enligt Wärtsiläs vd Jaakko Eskola förhandlar bolaget även med Elon Musks mest kända bolag Tesla. Det handlar då om att få ett avtal om att Wärtsilä kan använda Teslas batterier i sina fartygsmotorer och kraftverk, och att Tesla kan använda Wärtsiläs expertis angående hybridmotorer.

Det finns andra, stora leverantörer av elbatterier, men enligt Eskola kan de bli en bristvara när elbilarna slår igenom, och då är det bra att ha en säker leverantör.