Medborgarenkäterna som är tänkta att kartlägga kommuninvånarnas åsikter om en kommunfusion är minst sagt svåra att göra just nu.

Eftersom landskapet är tänkt att ta över det mesta som kommunerna sköter i dag, och speciellt då social- och hälsovården som ju utgör en ofantligt stor del av kommunernas budget, borde ju frågeställningarna utgå från hur det ser ut efter landskapsreformen: Vilka är för- och nackdelarna med en fusion i det nya kommunala landskapet efter att kommunernas uppdrag totalt förändrats?

Man kan inte förutsätta att kommuninvånarna i dag ska kunna tänka sig in i den situation och hypotetiskt simulera detta framtida upplägg och dessutom dra slutsatser av fördelar och nackdelar.
Speciellt som detta också är en utmaning för de tjänstemän och förtroendevalda som fördjupat sig i frågan.

Återstår så frågan hur man på ett vettigt sätt just nu ska kartlägga kommuninvånarnas åsikter och tankar i kommunfusionsfrågorna? Hur ska frågorna formuleras? Vad är det man vill veta och varför, för att det ska ge en rättvis bild av ett framtida upplägg?

Regeringens lagpaket som rör vård- och landskapsreformen förväntas vara klar till sommaren så att ett landskapsval kan hållas i oktober.

I det nya landskapet kommer vårdreformen att innebära landskapsfullmäktige har 605 miljoner euro till sitt förfogande för att få social- och hälsovården att fungera. Det är uppskattningsvis 95 procent av landskapets budget.
Vi får med andra ord en stor landskapsbaserad ”hälsovårdsnämnd”.

Visst kan man genomföra en medborgarenkät utgående från dagens upplägg, men det ter sig meningslös eftersom man då enbart kan ta ställning till hur man vill ha det de två kommande åren.