Sedan februari 2016 har styrräntan legat på minus 0,5 procent i Sverige, vilket den nu fortsätter att göra.

Riksbanken skriver att tidpunkten för när det är lämpligt att börja höja räntan i långsam takt närmar sig men det är viktigt att inte höja räntan för tidigt.

– Situationen som vi har nu är att vi räknar med att inflationen tillfälligt ska bli lite lägre än vad vi tidigare trodde men att den ska kunna komma tillbaka till i närheten av målet under nästa år, säger vice riksbankschef Per Jansson, som presenterade räntebeskedet då riksbankschef Stefan Ingves var influensasjuk.

– Givet att nedgången är tillfällig så tror vi att det går bra att lämna penningpolitiken oförändrad, säger Jansson.

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth lägger Riksbanken räntehöjningen aningen längre fram verbalt, men i räntebanan ligger den kvar på samma tidpunkt.

Riksbanken förklarar det nya ordvalet – man pratar nu om en räntehöjning under "andra halvåret" i stället för "i mitten" av 2018 – med att det bättre beskriver den ränteplan som finns.

– Det blir så att när man närmar sig tidpunkten när det är dags att höja, då slipar man lite mer noggrant på orden, säger Jansson.

Däremot reviderar Riksbanken ned inflationsprognosen något till följd av svagare tjänstepris- och löneutveckling än väntat i Sverige.

– Men den här nedgången väntar vi oss ska vara tillfällig, säger Jansson.

Zoom

Sveriges riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild. Foto: TT/Anders Wiklund


Annika Winsth tror att Riksbanken kommer att behöva sänka prognosen för inflationen ytterligare. Om inte Sveriges riksbank helt släpper fixeringen vid inflationsmålet på 2 procent så tyder det på att räntehöjningen dröjer ytterligare, påpekar hon.

– Men Stefan Ingves sitter kvar och penningpolitiken är väldigt akademiskt styrd mot inflationsmålet på 2 procent, kosta vad det vill.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad. Han ville ha en höjning av reporäntan till -0,25 procent, detta med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen.

Riksbanken tonar ned splittringen i direktionen.

– Jag tycker inte att det är konstigt att det finns lite olika synpunkter på räntepolitiken när man börjar närma sig en tidpunkt där den ska ändras, säger Jansson.

Riksbanken tycker att svensk ekonomi i grunden är god.

– Sedan är klart att vi har en del bekymmer när det gäller vår bostadsmarknad. Där är vår prognos att det kommer att vara en tillfällig nedgång och stabiliseras ganska snart och sedan vända upp igen, säger Per Jansson.