Den första herrhockeydagen bjöd på några oväntade resultat då både OAR (Ryssland) och USA förlorade. Men Finland darrade inte på manschetten i premiären.

Segern med 5–2 över Tyskland gav flera betryggande besked: Eeli Tolvanen har hittat storformen, spelet i powerplay fungerar – och Lasse Kukkonen kan också vara giftig framför mål.

18-åringen Tolvanen var matchens stora profil. Jokeritanfallaren passade till Sami Lepistös öppningsmål och pangade in 3–1 i powerplay i den andra perioden.

Innan den andra pausvilan hade Tolvanen noterats för 2+1. I den tredje perioden avslutade Tolvanen dagsverket med en fenomenal framspelning till Joonas Kemppainens mål.

– Det kändes bra ute på isen, jag börjar hitta formen, sade Tolvanen i sändningen på TV5.

Det mest överraskande i premiären var Kukkonens mål. Kärpätförsvararens medverkan i OS-laget har – som vanligt – ifrågasatts. Kukkonen, som inte precis är känd för sin målfarlighet, satte in 4–1 med ett superbt skott rätt upp i krysset.

Finland fick en smakstart på matchen. Lepistö satte in turneringens första Lejonmål med ett stenhårt slagskott i powerplay. Det stod bara 3.13 på matchklockan.

Men ledningen blev inte långvarig.

Jani Lajunen drog på sig en onödig utvisning på 2+2 minuter för hög klubba och Tyskland kvitterade med ett mål som Partik Laine hade varit stolt över – ett blixtsnabbt avslut i powerplay.

Med fem minuter kvar av den första perioden återtog Lejonen ledningen. Finland bröt ett tyskt uppspel och skickade in pucken framför mål. Pucken studsade i stolpen innan Mika Pyörälä lyckades peta in returen.

Efter den andra periodens islossning var segern klappad och klar. Lejonen fortsätter turneringen på fredag, då står Norge för motståndet klockan 14.10.

Finland–Tyskland 5–2 (2–1, 2–0, 1–1)

• 3.13 1–0 Sami Lepistö (Petri Kontiola, Eeli Tolvanen) pp
  • 08.44 1–1 Brooks Macek (Christian Erhoff, David Wolf) pp
  • 15.30 2–1 Mika Pyörälä (Jani Lajunen)
  • 37.22 3–1 Eeli Tolvanen (Teemu Hartikainen, Julius Junttila) pp
  • 38.43 4–1 Lasse Kukkonen (Petri Kontiola, Eeli Tolvanen)
  • 41.51 4–2 Frank Hordler
  • 52.48: 5–2 Joonas Kemppainen (Eeli Tolvanen, Sami Lepistö)