Finansieringen beviljas som en del av kommunikationsministeriets och Trafikverkets gemensamma program för att effektivisera vinterväghållningen.

– Vinterns vägförhållanden har varit exceptionellt svåra för både väghållningen och trafiken. Vi har fått mycket respons om vägarnas skick av både enskilda trafikanter och företag. Vi måste bereda oss på att de snabba ändringarna i väglaget är ett stadigvarande fenomen, säger kommunikationsminister Anne Berner (C) i ett pressmeddelande från Kommunikationsministeriet.

Trafikverket höjer i vinter nivån på vägunderhållet genom att höja underhållsklassen på uppskattningsvis 700-1400 kilometer. Det gäller främst den lågtrafikerade delen av trafiknätet. Dessutom anvisas tilläggsfinansiering för sandning och för specifika underhållsåtgärder särskilt på vägar som trafikeras av tunga fordon. En del av finansieringen används till effektiviserad kvalitetskontroll.

De finansierade objekten väljs i samarbete med NTM-centralerna. Till följd av den extra finansieringen till vägunderhållet minskar i stället beläggningsarbetena på några tiotals vägkilometer.

Kommunikationsministeriet meddelar att man också fastställt en del långsiktiga åtgärder för höja nivån på väghållningen även under kommande år.

Trafikverket och NTM-centralerna strävar efter att göra övervakningen av väghållningen effektivare och i allt större utsträckning utnyttja digitaliseringen, informationssystem och ny teknik.

I konkurrensutsättningen som inleds hösten 2018 tas för väghållningen fram en ny modell för entreprenader. I den nya modellen betonas samarbetet mellan beställaren och entreprenören, snabbare förmåga att reagera på ändringar i verksamhetsmiljön och öppenhet i hela entreprenörskedjan.