Parlamentsledamöter från ANC brast ut i sång efter det att chefsdomaren Mogoeng Mogoeng formellt utnämnt Cyril Ramaphosa till Sydafrikas nya president. Inga andra kandidater nominerades till valet, som ägde rum i parlamentet i Kapstaden.

– Tack alla för den här fantastiska möjligheten. Jag ska göra mitt bästa för att inte göra er besvikna, säger Ramaphosa i ett tal till ledamöterna.

Han betonar ANC:s målsättning att "fortsätta förbättra människors liv", och säger också att han är hedrad över att ha fått privilegiet att tjäna sitt folk.

Den tidigare presidenten, 75-årige Jacob Zuma, gav besked om sin avgång i ett tv-sänt tal sent på onsdagskvällen. I en något svamlig intervju tidigare under dagen passade han på att ge ANC en känga för vad han anser är en orättvis behandling.

– Det enda jag bett mitt parti om är att de beskriver vad jag har gjort för fel och anledningen till varför man ber mig att avgå, sade han.

Partiets nationella verkställande kommitté beordrade Zuma att avgå redan i tisdags. ANC-tjänstemän sade då att om Zuma inte avgick skulle man rösta ut honom på torsdagen.

ANC

  • Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.
  • När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.
  • ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.
  • Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.
  • ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

På torsdagen meddelade chefsdomaren inför parlamentsledamöterna att Zuma har lämnat in sin avskedsansökan, innan nomineringsförfarandet inleddes.

Zuma, som inte hade någon formell utbildning, fängslades på Robben Island i tio år tillsammans med Nelson Mandela under apartheid och avancerade inom ANC för att ta makten 2009. Hans presidentskap har befläckats av en rad allvarliga anklagelser, bland annat att han lagt grunden för en kultur av statlig korruption och lett landet in i ekonomiska svårigheter.

Nu ersätts han av Cyril Ramaphosa, en stenrik före detta affärsman som i december valdes till regeringspartiet ANC:s ordförande. Zuma har länge stridit om makten med Ramaphosa.