– Oro och en politisk kris har lett till att många förlorat sina liv och många har tvingats på flykt, sade Desalegn i ett tv-sänt tal till nationen.

– Jag ser min avgång som avgörande för att genomföra reformer som leder till hållbar fred och demokrati.

2015 spreds regimkritiska demonstrationer över landet och hundratals människor dog. Våldet kulminerade i oktober 2016 då regeringen utlyste ett tio månader långt nödtillstånd. Under nödtillståndet klingade det värsta våldet av men uppror förkommer fortfarande sporadiskt.

I ett försök att underlätta spänningarna inleddes tidigare i år en fängelseamnesti och tusentals fångar, däribland flera oppositionspolitiker, har frigetts. Hailemariam sade då att fängslade politiker skulle släppas "för att förbättra det nationella samförståndet och bredda den demokratiska plattformen".

Desalegn säger att han sitter kvar som premiärminister tills det styrande partiet EPRDF och landets parlament har accepterat hans avgång och utsett en ny premiärminister.

Hailemariam Desalegn kom till makten 2012 efter att hans företrädare Meles Zenawis hastigt avlidit.

Hailemariam Desalegn och EPRDF

  • 52-åriga Hailemariam Desalegn utsågs till utrikesminister och vice premiärminister 2010. Han hade tidigare haft höga politiska ämbeten i sin hemregion.
  • När premiärministern Meles Zenawi avled 2012 utsågs Desalegn till premiärminister och ordförande i det styrande partiet Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF).
  • EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.
  • Partiet är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien säger sig vara en demokrati, men i praktiken fungerar landet som en enpartistat.
  • Etiopien är ett av få områden i Afrika som, bortsett från en femårig ockupation av Mussolinis Italien, aldrig koloniserades.
  • Landet är Afrikas näst folkrikaste och invånarantalet närmar sig 100 miljoner.
  • Källor: NE, Landguiden