Backen Elhadji Ciss, 23, och anfallaren Ibrahima Gueye, 21, har anslutit till VPS den här veckan. Bägge lånas in från schweiziska ligaklubben FC Sion, där de spelat för reservlaget.

– Ciss har gett ett bra intryck. Han är ganska disciplinerad och strävar efter att lyssna och lära sig, och han verkar intresserad av att göra saker på vårt sätt, säger tränaren Petri Vuorinen i ett pressmeddelande.

– "Ibra" är lite yngre och en ganska typisk anfallare som skjuter mycket och är ivrig att gå på mål. Han gillar att utmana i en mot en-situationer.

VPS hoppas att duon – bägge mäter över 180 centimeter – för med sig ramstyrka till laget. Men det är också något de måste jobba för.

– De är inte på samma fysiska nivå som resten av truppen sett till kraft och kroppskontroll. De är storväxta, men ännu inte färdiga spelare fysiskt sett, säger Vuorinen.

Lånet av den senegalesiska duon är ett led i ett bredare samarbete med FC Sion som VPS jobbat på under vintern. Styrelsemedlemmen Petri Kuivamäki har varit med och filat på samarbetet.

– Jag har hjälpt till med att lyfta fram potentiella värvningar. I det här fallet var spelarnas agent aktiv och föreslog ett sådant här samarbete. Vi började diskutera med FC Sion och hittade snabbt en gemensam melodi med deras manager Marco Di Gennaro, säger Kuivamäki.

Ciss och Gueyes lånekontrakt sträcker sig till en början fram till slutet av juni. Tanken är att de tillför bredd och konkurrens i truppen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

– Vi diskuterade olika lösningar angående bredden i truppen redan under förra säsongen. De inlånade spelarna är till hjälp för oss ur det perspektivet, liksom de unga spelarna som kommit till oss under vintern, säger Vuorinen.

En spelare till är på ingång från FC Sion i ett senare skede. Det handlar om en ytter.

– Min uppgift är att utvärdera om de här spelarna är tillräckligt bra. Jag hoppas att det här samarbetet blir bra, vilket innebär att trafiken i framtiden går åt båda hållen mellan klubbarna, säger Vuorinen.

FC Sion har bjudit in VPS på ett studiebesök och tanken är att Petri Kuivamäki besöker Schweiz under våren.