I Vasa har man dragits med problemet att patienterna sköts för länge på specialsjukvårdens bäddavdelningar och på andra ställen som inte motsvarar deras verkliga behov. De här problemen föranledde extra kostnader.

Men med en modell som vårdföretaget Doctagon tagit fram har andelen äldre som inte kunde förbli självständigt hemmaboende minskat med över 20 procent.

– I Vasa har vi varit mycket nöjda med Doctagons modell. Det är viktigt att kunna granska och leda helheten. På så sätt kan vi satsa på service på de ställen där effekten är stor och uppkommande problem kan förebyggas. Användningen av resurser kostar givetvis, men inbesparingarna på annat håll är betydligt större. Ur ett medmänskligt perspektiv är det rätt, när vi genast kan hjälpa kunderna på bästa möjliga sätt, konstaterar Vasa stads chef för hemvården Leif Holmlund i ett pressmeddelande.

I Vasa har vi varit mycket nöjda med Doctagons modell. Det är viktigt att kunna granska och leda helheten. På så sätt kan vi satsa på service på de ställen där effekten är stor och uppkommande problem kan förebyggas.
Leif Holmlund, chef för hemvården i Vasa.


Efter att den nya modellen införts minskade helhetskostnaderna för äldre patienter som kommit hemifrån till specialsjuksvården med cirka 1 000 euro per patient under ett års uppföljningsperiod. I Vasa kommer sammanlagt ca tusen patienter årligen från motsvarande förhållanden med självständigt hemmaboende, vilket innebär att kostnadsinbesparingen i en stad av Vasas storlek är ca en miljon euro per år.

Vasa stad och vårdföretaget Doctagon är båda med i Aalto-universitetets G3-projekt, Effektivt ledarskap inom social- och hälsovården.

Vid G3-undersökningen framkom att efter införandet av Doctagons modell kunde allt flera patienter hemförlovas utan hemservice genast efter avslutad vårdperiod. Dessutom stannade under en årslång uppföljningsperiod de äldre hemma sammanlagt en vecka längre i genomsnitt, jämfört med tidigare.

I praktiken handlar det om att hemvårdens ledarskapssystem och resultatmätningar förnyades, sjukskötarnas och närvårdarnas arbete omorganiserades och en ny enhet inom hemvården inrättades, vilken kan ta emot patienter i skick att hemförlovas så snabbt som möjligt.

Därtill minskades kapaciteten på primärvårdens bäddavdelningar som blivit överdimensionerad och personalen flyttades till hemvården.

För samarbetet mellan enheterna skapades grundläggande kriterier för en patient som är i skick att hemförlovas.

– Doctagon har tillsammans med sina samarbetskommuner visat att den kan minska kostnaderna inom social- och hälsovården trots en åldrande befolkning. Ansvarsläkartjänsten är en effektiv medicin för förnyelsen av servicestrukturen inom hälsovården i Finland. Med hjälp av den kan kommunerna bättre än tidigare svara på behoven hos de patienter som använder social- och hälsovårdstjänster och vårda dem på ett proaktivt sätt. Alla vinner, när man tillsammans vågar prova på nya lösningar, säger Doctagons affärsverksamhetsdirektör Atte Niittylä.