Den i dag 34-åriga kvinnan välkomnades av anhöriga och organisationer som engagerat sig i hennes fall när hon lämnade fängelset utanför San Salvador. Hennes advokat meddelade att hon har frigivits på order av landets högsta domstol.

Hennes fall och flera liknande har satt fokus på de stränga abortlagarna i El Salvador. Alla aborter är förbjudna sedan 1998, även om graviditeten är en följd av våldtäkt eller om den utgör ett hot mot kvinnans hälsa. Läkare är också ålagda att informera myndigheter om de tror att kvinnor har försökt framkalla missfall.

Kvinnan födde 2007 ett dödfött barn i den sista graviditetsmånaden, när hon befann sig på sitt arbete på en skola. Hon ska ha försökt ringa efter ambulans, men svimmade. Året efter dömdes hon till 30 års fängelse för mord. Åklagarna hävdade att hon mördat barnet efter födseln.

Amnesty International välkomnar hennes frigivning och hoppas att det ska leda till att fler av minst 26 kvinnor som fortfarande sitter fängslade för brott mot abortlagarna ska kunna bli fria.