Fotboll Europa League, sextondelsfinal 1/2

  • Östersunds FK – Arsenal 0–3 (0–2)
  • 0–1 Nacho Monreal (13), 0–2 självmål (24), 0–3 Mesut Özil (58).
  • Domare: David Fernandez, Spanien.
  • Publik: 9143.

Tränaren Graham Potter hade manat till mod i torsdagens drömmöte med Arsenal. Men inte ens magikern från engelska Solihull verkade kunna nå ända in i spelarnas huvud denna kväll.

Inte från start i alla fall.

Dubbelmötet hann knappt börja innan Arsenal utnyttjat Östersunds krampaktiga och nervösa uppträdande. Matchovanan lyste igenom – och kanske allt uppsnack kring den största klubblagsmatchen på svensk mark senaste åren.

Starten blev katastrofal. 0–2-underläge redan innan halvtimmen var spelad var något inte ens det svenska skrällaget kunde vända.

– Det var inte vår dag. I första halvlek får de enkla mål, vi fick inte ens låna bollen, säger backen Tom Pettersson till Kanal 5.

Men det var inte stjärnmotståndets briljans som gäckade hemmalaget, utan snarare osäkerhet och slarv som gjorde att mardrömsstarten var ett faktum. Sista kvarten av första halvlek ägde Östersund mer av spelet och anfallarna Saman Ghoddos och Ken Sema visade lite av de kvaliteter som låg bakom höstsuccén.

Men varken konstgräs, fyra minusgrader som kändes som det trippla eller en arena som var fylld till sista stol kunde stoppa Arsenal. Gästerna fick som sagt mycket hjälp av hemmalaget. Östersunds spelare, som förutom förra veckans cupmatch mot Trelleborg inte spelat tävlingsfotboll sedan början av december, föll långt ner och lät Arsenal pressa och äga bollen.

0–1 kom efter en tveksam retur från målvakten Aly Keita och 0–2 kunde yttermittfältaren Henrich Mchitarjan valla in via hemmabacken Sotirios Papagiannopoulos.

Graham Potter försökte förändra matchbilden genom att sätta in Tesfaldet Tekie på mittfältet och Jamie Hopcutt i anfallet i halvtid. Spelet från slutet av första fortsatte – Östersund visade upp det mod Potter talat om som nyckeln till en ny stormatch.

Men flytet från förr fanns inte riktigt. När Ghoddos föll i straffområdet i höstas gav det straff och ett viktigt mål. Nu friade domaren och i anfallet efter kunde Mchitarjan spela fram Mesut Özil till 0–3.

Sedan fick visserligen Östersund den där straffen i slutminuten. Med mitffältaren Brwa Nouri utbytt fick Tom Pettersson kliva fram och han hade inte kylan och beslutsamheten som Nouri haft i liknande lägen.

– Jag bestämde mig tidigt. Den var inte tillräckligt hård. För dåligt, säger Pettersson.

Östersund har varit uträknat förut och kommit tillbaka. Få trodde 1–3-underläge efter första matchen mot Paok skulle betyda avancemang.

Men 0–3 och retur på bortaplan mot Arsenal är något annat. Även för sannsagan Östersunds FK.

– Man ser verkligen hur skickliga spelare det är vi möter. Vi har en bit kvar, säger Pettersson.