Kommissionen är verksam fram till oktober 2019 och har till uppgift att ge rekommendationer och ta initiativ till att förebygga icke smittsamma sjukdomar. President Sauli Niinistö är medordförande i kommittén tillsammans med Uruguays och Sri Lankas statschefer.

Cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, andningsorganens sjukdomar och diabetes hör till de vanligaste icke smittsamma sjukdomarna. De förorsakade cirka 40 miljoner dödsfall under 2015.

I FN:s hållbarhetsmål för 2030 ingår målet att minska antalet människor som dör i förtid på grund av icke smittsamma sjukdomar, men också främjandet av psykisk hälsa. Riskfaktorerna för de flesta folksjukdomar går att förebygga både i industri- och utvecklingsländerna.

– Finland har en hel del att ge det internationella samfundet i fråga om förebyggande och behandling av långtidssjukdomar. Samtidigt kan vi lära oss nya arbetsmetoder, minska antalet insjuknade och förbättra patienternas livskvalitet, säger social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf).

Under FN:s generalförsamling 2018 kommer man att följa upp hur det går med målsättningen att minska antalet sjukdomsdrabbade.