VINTER-OS Ishockey, damer, kvartsfinal

  • Ishockey Finland – Sverige 7–2 (3–0, 2–2, 2–0)

Det 44-åriga fenomenet, fortfarande en av damhockeyns­ största stjärnor, överdrev inte direkt när hon kallade det för ”liten” revansch.

När de sista sekunderna tickade ned mot slutsignalen jublades det högt och ljudligt i Finlands bås. Trots att segern i praktiken hade varit klar ganska länge.

– Under alla dessa år har vi pratat om känslan vi hade i Sotji, vilket var en chock. Vi har pratat om vad vi kan göra annorlunda och det var en jättebra laddning inför den här matchen.

Damkronorna skrällvann ju OS-kvartsfinalen i Sotji 2014 med 4–2. Den här gången var svenskorna inte ens nära att upprepa kvartsfinalskrällen.

– Jag tror det var mycket en attitydfråga förra gången. Precis som under Sotjisäsongen har vi vunnit de flesta matcherna mot Sverige. Den gången blev vi kanske för självsäkra och började tänka på semifinalen redan innan. Den här gången var det verkligen här och nu som gällde.

Välilä gjorde två av Finlands mål – ett av dem, 2–0, på nick!

– Det var första gången. Jag såg pucken komma, men försökte hinna undan. Det var maximal tur, sade hon om målet där backen Isa Rahunen sköt på Väliläs visir och in i mål.

Finland ställs i semifinalen mot USA på måndagsmorgonen finsk tid.