Djurrättspartiet anser att förslaget till lagen är en tydlig indikation på att man vid förberedelsen av djurlagstiftningen främst har lyssnat på regeringen och producenterna, inte på djurens välfärdsorganisationer eller medborgarnas önskemål. Forskningsdata om djurens behov har blivit ignorerade, till exempel när det gäller nötkreatur i bås, fixerade suggor och pälsdjur, skriver Djurrättspartiet i ett pressmeddelande.

– De flesta av de föreslagna förbättringarna är därför marginella, öppna för tolkningar eller endast begränsade till en del av djuren. Lagförslaget förändrar inte att djuren fortfarande ses som en exploaterbar massa, säger partiets ordförande Santeri Pienimäki.

I sitt remissutlåtande kräver partiet obligatorisk kameraövervakning och att gårdarna ska kunna inspekteras utan förvarning, även om det inte finns misstankar om vanvård. Partiet vill förbjuda rovdjur som produktionsdjur, och inte heller tillåta djur i cirkusar och andra kringresande utställningar. Dessutom vill partiet se ett slut på kycklingförädlingen – och hela kycklingproduktionen.

Djurrättspartiet grundades 2016 och fick 0,1 procent av rösterna och inga mandat i kommunalvalet 2017. Regeringens proposition med förslag till lag om djurs välbefinnande är på remiss till slutet av februari.