2015 rapporterades inga fall av självmord bland ensamkommande i Sverige, 2016 var antalet färre än tio – men 2017 rör det sig alltså om tolv. Det visar en kartläggning som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.

Trenden är oroande, anser myndigheten.

– Det är ändå ett tydligt språk, att det är noll 2015 – och nu tolv unga individer i Sverige som mår då såligt att de väljer att ta sina liv, säger Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga.

Andelen ensamkommande som tar livet av sig är betydligt högre än bland jämnåriga som växt upp i Sverige.

– Den är tio gånger så stor, säger Petra Rinman.

Bakgrunden till att ensamkommande mår så dåligt psykiskt varierar. Men den långa väntan i asylprocessen, oron kring åldersbedömningar och stramare regler för familjeåterförening bidrar.

– Barnen är otroligt oroade över sin situation. 2015 var det väldigt många som kom och det har tagit längre tid för Migrationsverket att handlägga asylärendena. Även ute i kommunerna har det varit stora utmaningar att ordna med skola och boende. Det har varit en del prövningar för dem som kommit, säger Petra Rinman.

Många ensamkommande har dessutom redan innan de kom till Sverige ett tufft liv bakom sig.

– De individer som tagit livet av sig har ofta haft en otrygg uppväxt, kort eller ingen skolgång, en del har haft inslag av barnarbete och misshandel. Alla de delarna är riskfaktorer för psykisk ohälsa och suicid.

För att förhindra fler fall av självmord måste ensamkommande som hamnat i kläm i systemet få hjälp och behandling, anser Socialstyrelsen.

– Samhället kan göra mycket. En sak är att skapa skyddade miljöer åt individerna. Att man får stanna kvar i ett tryggt boende, att man har kontinuitet i skolan. Sedan finns det stora utmaningar utifrån den situation som barnen hade innan de kom till Sverige, men här gäller det att hälso- och sjukvården, socialtjänsten och andra aktörer ser till att förutsättningarna blir de bästa och att man också uppmärksammar om någon mår dåligt, säger Petra Rinman.

Fakta: Tolv fall

  • Förra året identifierades tolv fall av självmord bland ensamkommande asylsökande mellan 10 och 21 år i Sverige.
  • Alla identifierade fall var pojkar eller unga män.
  • När det gäller självmordsförsök var majoriteten pojkar eller unga män.
  • De flesta hade sitt ursprung i Afghanistan och väntade på besked om de ska få asyl i Sverige eller inte.
  • Det så kallade suicidtalet, alltså antal individer per 100 000 som tagit livet av sig, är betydligt högre bland ensamkommande än jämnåriga i den svenska befolkningen. För ensamkommande var suicidtalet 51,2, för svenska barn och unga 5,2.
  • Sedan 2014 har det kommit nästan 46 000 ensamkommande till Sverige. Flest kom 2015, 35 369. I fjol var siffran 1 334. I år beräknas cirka 1 500 ensamkommande söka asyl i Sverige.
  • I Sverige tar varje år drygt 1 100 personer sitt eget liv.
  • Källa: Socialstyrelsen, Migrationsverket, Folkhälsomyndigheten