Statsminister Juha Sipilä befinner sig i Sydkorea för att följa med OS, men också för att diskutera politik. Under mötet med Sydkoreas premiärminister Lee Nak-Yon konstaterade Sipilä att frihandelsavtalet mellan EU och Korea har ökat handeln hos båda parter. Frihandelsavtalet har varit till nytta för Finland, vars export till Sydkorea ökade med nästan 40 procent mellan 2011 och 2016.

Zoom

Statsminister Juha Sipilä med frun Minna-Maria hejar på finländska OS-idrottare i Pyeongchang medan president Sauli Niinistö är hemma i Finland som nybliven pappa. Foto: Timo Jaakonaho/Lehtikuva


Sipilä betonade också betydelsen av turism och direkta förbindelser mellan Finland och Sydkorea med tanke på utvecklingen av ländernas relationer. Han är särskilt nöjd med ländernas samarbete inom det tekniska området, bland annat vad gäller 5G-testnätverk. Det är samtidigt viktigt att utveckla ländernas samarbete kring tillväxtföretag och Smart City-området.

Sipilä och Nak-Yon förde också ingående diskussioner om den svåra situationen och det regionala läget på Koreahalvön.

Borgmästare Park Won-Soon utsåg statsminister Sipilä till hedersmedborgare i Seoul. Vid deras möte var samarbetet inom Smart City-området och Finlands erfarenheter av försöket med basinkomst på agendan.