Det blir ytterligare en vända i tvisten mellan Kristinestad och skogsbolagen. Stadsstyrelsen beslöt på måndagskvällen pröva ärendet i Helsingfors hovrätt.

Redan år 2009 slog Marknadsdomstolen fast att skogsbolagen ingått en kartell.

Kommunerna yrkade på skadestånd av Metsä Group, UPM och Stora Enso med motiveringen att affärer uteblivit och virkespriserna blivit lägre på grund av kartellen. Kristinestad yrkade på 123 000 euro.

Helsingfors tingsrätt förkastade skadeståndskraven med motiveringen att det inte kunde bevisas att kommunerna orsakats skada på grund av kartellen.

32 kommuner förlorade i tingsrätten och stadsstyrelsen i Vasa beslöt också på måndagskvällen att överklaga tingsrättens dom.

- Jag tror och hoppas samtliga kommuner går vidare. Med en enad front har vi bättre position mot bolagen, säger stadsjurist Niklas Granö.

Granö avslöjar inte vilka argument man kommer att föra fram i hovrättsbehandlingen.
- Det är en pågående process och vi skadar vår egen position om vi avslöjar våra kort, men domen i tingsrätten var horribel.

Hittills har Kristinestad förlorat 300 000 euro vid tingsrättsbehandlingen. Dels stod Kristinestad för sina egna rättegångskostnader på 100 000 euro, dels för skogsbolagens rättegångskostnader på 200 000 euro.

När det gäller de privata skogsägare som också förlorade sin skadeståndsprocess, har Stora Enso och UPM erbjudit dem att bolagen står för sina egna rättegångskostnader om skogsägarna låter bli att överklaga till hovrätten.

Något liknande förlikningsbud har kommunerna inte fått, ännu i alla fall.