Projektet Klockars Online 2 har mottagit 30 000 euro från Kulturfonden. Projektet är tvådelat och har som syfte att göra aktivt arkivarbete en del av ordinarie föreningsverksamhet.

I del ett av projektet låg fokus på att digitalisera och offentliggöra SÖU:s värdefulla arkivmaterial. Del två av projektet går ut på att föreningarna ska lära sig arkivera och förvara sitt material på ett lämpligt sätt. I dag riskeras föreningarnas dokument och foton att förstöras på grund av bristfällig förvaring.


Målet med projektet är att arkivarbete ska bli en del av den ordinarie föreningsverksamheten och att människorna ska känna ett starkare band till föreningen. Det lokala arkivmaterialet ska få synlighet även utanför byagränserna.

Många av SÖU:s medlemsföreningar har en lång historia vilket betyder att mycket material har samlats under årens lopp. Materialet har i många fall varken arkiverats eller katalogiserats på ett bra sätt för att kunna bevaras och göras tillgängligt för allmänheten.

Kulturfondens bidrag är egenfinansierings del. Huvudfinansiären för projektet är Aktion Österbotten. Projekttiden är 1.8.2017–31.3.2019.