I dag – onsdag – ska USA:s president träffa amerikanska high school-elever och -lärare, för att diskutera den senaste skolskjutningen. Den drabbade en skola i Florida för exakt en vecka sedan.

Donald Trump har fått kritik för att bara ha pratat om böner och om FBI:s inkompetens (”De lägger för mycket tid på Rysslandskopplingen"). Den eviga, brännande frågan om den amerikanska vapenlagstiftningen har han inte nämnt. Däremot har ”förbättrad federal bakgrundskontroll” (av presumtiva vapeninnehavare, alltså) tydligen nämnts också i Vita huset.

Finland drabbades för tio respektive elva år sedan av två skolskjutningar, där gärningsmännen enligt egen utsago var inspirerade av den första ”stora” amerikanska skolskjutningen, den i Columbine High School i Colorado 1999.

I Jokela nära Helsingfors dog åtta i november 2007. I Kauhajoki dog tio i september 2008.

På nyårsafton 2009 dog fem personer i ett skottdrama i Esbo. Händelsekedjan hade sin upprinnelse i trassligheter i ett parförhållande.

I mars 2012 avlossades ett antal skott i en skola i Orivesi; dessbättre utan följder i form av skadade eller döda.

I december 2016 sköts en lokalpolitiker och två journalister i Imatra.

Måtte det ta länge innan listan fylls på igen.

Efter Jokela och Kauhajoki förnyades vår vapenlag. Den nya lagstiftningen trädde i kraft sommaren 2011 och innebar att ett datorbaserat lämplighetstest introducerades. Personer som ansökte om vapenlicens skulle bänka sig framför datorn hos polisen för att lämplighetstestas.

Från och med årsskiftet har vi igen en ny vapenlag. Och nu är det datorbaserade lämplighetstestet borta. Få verkar på allvar sakna det. Det skapar extra arbete utan att fylla sitt syfte, sa Hans Snellman, överkommissarie med ansvar för tillståndsärenden vid Österbottens polisinrättning, i en kommentar till Yle inför förändringen (Yle 30.7.2017).

Nu kan den som vill ansöka om vanliga vapen för jakt eller sportskytte göra det elektroniskt, över nätet. Den som vill ha licens för handeldvapen eller specialvapen måste däremot fortsättningsvis uppsöka en polisstation.

Men problemet kvarstår, som det gjort i mer eller mindre oförändrad form vid varje förändring. Hur identifiera de personer som av olika skäl definitivt inte borde beviljas vapenlicens?

Snellman säger i kommentaren till Yle att polisens person- och lokalkännedom utgör ett skyddsnät. Men en person som vill ha ett vapen kan ju nu också välja att skicka sin elektroniska ansökan till ett annat polisdistrikt än det egna och då finns det skyddsnätet inte.

Hur stor betydelse ska tillmätas antalet vapen som finns i ett land? Det är inte vapnen som dödar utan personerna som håller i dem, säger de som motsätter sig en strikt kontroll. Att nåt är lätt att få tag på ökar risken för att det används fel, säger de som tror på de positiva effekterna av ett minskat antal vapen.

Vapentätheten i USA är av helt annan kaliber än i Finland. Där finns om inte ett vapen per invånare så inte så väldigt långt ifrån. Finland har ibland tillskrivits ett antal som skulle placera vårt land väldigt högt globalt, på basen av uppgifter från Schweiz-baserade forskningsprojektet Small Arms Survey. Sannolikare förefaller uppgiften om att vi ligger på ungefär samma nivå som grannen Sverige, en nation av jägare också det. Det betyder ungefär 30 vapen per 100 invånare.

Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör på Föreningen för mental hälsa i Finland, tvekar inte att säga att en hårdare begränsning av tillgången på vapen skulle minska våldet (Yle 16.12.2016). Han påpekar också att många vapen i svang underlättar självmord.

Chansen att en finländare riktar vapnet mot sig själv är kanske större än att det riktas mot andra. Följden är tragisk i både fallen.

I den amerikanska verkligheten riktas vapnen i högre grad mot andra. Där kan en 12-årig skolflicka få för sig att problem kan lösas genom att hon skjuter två 15-åringar. Det var vad som skedde i Los Angeles den första februari.

Men den skolskjutningen var så liten så den är redan glömd. Kvar finns bara en 12-åring som förstört sitt liv och sörjande anhöriga till två femtonåringar.