I ett känslosamt möte med sex elever från gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School pratade presidenten om att vissa lärare skulle kunna utbildas i att använda skjutvapen som en åtgärd för att avskräcka framtida skolskyttar.

– Det skulle självklart bara vara personer som är väldigt skickliga på att hantera ett vapen, sade Trump.

– En lärare skulle bära ett dolt vapen, och gå på specialträning och de skulle vara där och ni skulle inte längre ha en vapenfri zon, sade han under mötet med eleverna i Vita huset.

– En vapenfri zon betyder för en galning, för de är alla fega, att låt oss gå in och låt oss attackera.


19-årige Nikolas Cruz, som tidigare varit elev på skolan, använde ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 och dödade 17 personer och skadade många vid skolskjutningen i Florida i onsdags.

– Jag förstår inte varför jag fortfarande kan gå in i en butik och köpa ett krigsvapen, en AR, sade eleven Sam Zeif, 18, efter att han beskrivit hur han skickat sms till sin familj under attacken.

– Låt oss se till att detta aldrig händer igen snälla, snälla, sade han till presidenten.


Vid mötet lovade Trump att vidta åtgärder för att förstärka bakgrundskontrollen av vapenköpare.

– Det kommer inte bara att vara snack, så som det har varit tidigare, lovade Trump.

Även föräldrar och lärare var med under mötet. Andrew Pollack förlorade sin 18-åriga dotter i attacken.

– En skolskjutning borde ha varit nog och sedan skulle vi ha tagit tag i det här. Jag är förbannad eftersom jag aldrig kommer att träffa min dotter igen, sade han.


I tisdags öppnade presidenten för lite striktare vapenlagar. Han undertecknade en promemoria om att justitieministern ska ta fram hur ett förbud mot så kallade "bump stocks", fjädrande kolvar, kan se ut. Modifikationen fästs på vapen för att göra dem helautomatiska och användes bland annat av massmördaren Stephen Paddock under skjutningen i Las Vegas i oktober förra året.