Krista Pärmäkoskis OS blev en succéhistoria från början till slut.

Efter två individuella bronsmedaljer avslutade den finländska skiddrottningen OS med att ta ett silver. Pärmäkoski var bäst bland de mänskliga på 30 kilometer – Marit Björgen var i en egen sfär och vann tävlingen i totalt överlägsen stil. Björgen tangerade landsmannen Ole Einar Björndalens rekord med att ta sitt åttonde OS-guld.

Inför det sista varvet låg Pärmäkoski tvåa och bytte skidor. Ingvild Flugstad Östberg och Stina Nilsson andades Pärmäkoski i nacken – men finländskan hade bättre glid och höll undan.

Pärmäkoski lyfte händerna mot skyn och gav upp ett silvervrål då hon korsade mållinjen.

– Jag var helt slut och tvingades nästan gå i loppets slutskede. På målrakan krampade fingrarna så hårt att de bara drog ihop sig.

Skidstjärnan avslutar dagen med att stiga upp på prispallen under avslutningen. Då får också Iivo Niskanen sin guldmedalj.

– Jag tror det blir en fin kväll, vi får ju lyssna på Vårt land, säger Pärmäkoski till Yle.

Kampen om bronset avgjordes på upploppet: Den starka sprintern Nilsson var bättre och säkrade en till svensk OS-medalj. Kerttu Niskanen stod för sin bästa insats i OS och åkte i mål på sjätte plats.

Med ungefär en fjärdedel av loppet avklarat ökade Bjørgen på tempot flera snäpp och resten av åkarna var chanslösa.

Veteranen ledde redan med 50 sekunder efter 15 kilometer – och avståndet bara ökade hela tiden. Björgen vann tävlingen med nästan två minuters marginal och tog sitt första individuella guld i OS i Pyeongchang.

Zoom

Marit Björgen var totalt överlägsen. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa


Bakom Björgen var det jämnare. Kerttu Niskanen stod för sin bästa insats i OS och åkte länge tillsammans med Krista Pärmäkoski och Teresa Stadlober i en jagande grupp. Det stora svenska medaljhoppet Charlotte Kalla säckade ihop med 12 kilometer kvar och var aldrig inblandad i medaljstriden.

På det näst sista varvet satte Stadlober in en ny växel och bara Pärmäkoski orkade svara. Niskanen distanserades meter för meter.

Med tio kilometer kvar stod Stadlober för en ödesdiger miss som gjorde att hon tappade sitt medaljläge.

Stadlober låg tvåa och åkte in på fel spår efter en nedförsbacke. I stället för att fortsätta i samma spår svängde österrikiskan brant till höger och fortsatte en god bit innan hon insåg sitt misstag. Hon tappade ungefär en minut på grund av felsvängen.

Zoom

Krista Pärmäkoski. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa


Pärmäkoski höll huvudet kallt och följde inte efter konkurrenten – det blev avgörande för silverstriden. Finland tog sex medaljer i OS och Pärmäkoski stod för hälften av dem.

Resultat på 30 kilometer klassiskt

  • 1. Marit Björgen, Norge 1.22.17,6
  • 2. Krista Pärmäkoski, Finland + 1.49,5
  • 3. Stina Nilsson, Sverige + 1.58,9
  • 4. Ingvild Flugstad Östberg, Norge +2.00,4
  • 5. Charlotte Kalla, Sverige +2.57,2
  • 6. Kerttu Niskanen, Finland +3.01,6
  • -----------
  • 18. Johanna Matintalo +6.40,6
  • 20. Aino-Kaisa Saarinen +8.14,6