Ryssland och dess föregångare har radat upp OS-guld i ishockey. Tyskland hade bara två brons inför Pyeongchang.

Och med stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk i truppen var frågan på förhand inte om, utan snarare utan hur länge Tyskland skulle orka stå emot.

Svaret: 19 minuter och 19,5 sekunder.

Med bara en halv sekund kvar av den första perioden fick Vjatjeslav Vojnov en perfekt passning och OAR fick till slut hål på den storspelande tyska målvakten Danny aus den Birken.

Men den här OS-upplagan av Tysklands ishockeylag var inte redo att ge upp gulddrömmarna där.

Det var nog många som tänkte tillbaka på "Miracle on ice", vinter-OS i Lake Placid 1980 då amerikanska collegespelare slog det mäktiga Sovjet med 4–3 i finalserien på sin väg till guldet.

Skulle det stjärnlösa tyska laget göra om bedriften 38 år senare och få sitt eget "Mirakel auf dem Eis"? Nej, den här gången lyckades det stjärnspäckade ryska laget, fullt med KHL-spelare, slingra sig ur greppet. Den unga ryske superstjärnan Kirill Kaprizov avgjorde med sitt mål nästan tio minuter in i förlängningen sedan Tyskland fått en spelare utvisad.

Det är det första ryska OS-guldet i ishockey sedan 1992.

Jonas Müller såg ut att bli stor tysk nationalhjälte när han sköt in 3–2 med drygt tre minuter kvar av matchen. Han fick fritt utrymme framför mål och väntade iskallt i vad som kändes som en evighet innan han sköt pucken i mål bakom målvakt Vasilij Kosjetjkin.

När OAR dessutom fick en utvisning med drygt två minuter kvar såg läget ut att vara hopplöst för ryssarna. Men OAR-spelarna gjorde en enorm kraftansträngning, tog ut målvakten och kvitterade med 56 sekunder kvar av ordinarie speltid genom Nikita Gusev.

Spelet och känslorna i Gangneung hockeycenter böljade fram och tillbaka i den tredje perioden. Den ryska segern såg ut att vara klar när Nikita Gusev sköt 2–1 med mindre än sju minuter kvar av den tredje perioden. Och jublet visste knappt några gränser när de ryska spelarna firade.

Men bara tio sekunder senare kom repliken då tyskarna kvitterade genom Dominik Kahun. Resten av den tredje perioden blev en gastkramning.

OAR tog ledningen med bara en sekund av den första perioden genom Vjatjeslav Vojnov och många trodde att de ryska KHL-stjärnorna skulle sätta gasen i botten. Men matchen blev mycket jämnare än vad de flesta trodde.

Tyskland kom till finalen efter att mycket överraskande ha slagit ut Sverige (4–3, efter förlängning) i kvartsfinal och Kanada (4–3) i semifinalen.