Inte än en gång en äldre, högerpopulistisk man med överstort ego, diffust och anpassningsbart ­politiskt budskap och tendens att tafsa på kvinnor.­ Som i motsats till den amerikanska varianten ­kommer i repris.

Det är parlamentsval i Italien i morgon, söndag. Mediemogulen Silvio Berlusconis parti Forza Italia ingår i den nuvarande högerregeringen och förutspås framgång också i detta val.

Men – pris ske Italiens alla helgon – premiär­minister kan Berlusconi åtminstone inte åter­komma som, eftersom han dömts för skattebrott. Men han vill gärna vara kungamakare, ifall val­utgången ger möjlighet till det.

Ska han då hålla sig inom det högerblock dit ­Forza Italia hör, är utbudet av partiledare han kan dubba till premiärminister begränsat.

Det parti som enligt opinionsundersökningarna­ är störst för närvarande sätter en ära i att inte­ tillhöra någon koalition alls, varken höger ­eller vänster.­

Det är komikern Beppe Grillos ­parti Fem­stjärnerörelsen, med födelseåret 2009. Det leds nu av Luigi di Maio, en 31-åring utan vare sig universitets­utbildning eller direkt arbetslivs­erfarenhet. Det är proteströstarnas parti, som styrs via direktdemokrati och vill skippa flera hundra­ ”värdelösa lagar”. Att det är så stort som det är ­säger en del om det politiska läget i Italien.

Tyvärr lär Berlusconi inte gilla den partiledare som borde ligga närmast till, Lega Nords Matteo Salvini.

Berlusconis Forza Italia och Salvinis Lega Nord är sprungna ur samma norditalienska mylla. Salvinis­ parti ville i ett skede göra det rika Norditalien självstyrande och slippa ansvaret för lata ”loosers”, ­bosatta längre söderut på den italienska halvön. De senaste åren har Nord tonat ner sjävständighets­tänket till förmån för en skärpt högerprofil. Nu är det invandrare och flyktingar som borde rensas ut framom syditalienare.

Salvini har sagt sig vilja deportera en halv miljon flyktingar. Berlusconi kan ju inte vara sämre; han har propagerat för att alla illegala flyktingar måste­ lämna Italien. Illegala är enligt honom 95 procent av de cirka 630 000 som finns i landet. Alltså ­landar de två partiledarna på ungefär samma ­antal: 500 000–600 000 borde utvisas.

Det tredje benet i den högerkoalition som styrt Italien sedan förra valet är Fratelli d´Italia som ­ofta beskrivs som pro-fascistiskt. Namnet betyder ­”Italiens bröder” men partiledaren är en kvinna, Giorgia Meloni.

Partiets slagord är ”Italien först”. Det behöver kanske inte tilläggas att partiet är både invandringskritiskt och EU-kritiskt.

Mot högerblocket står ett vänsterblock vars ­största beståndsdel är socialdemokratiska PD, ­Partito Democratico. Det leddes fram till februari­ i fjol av tidigare premiärministern Matteo Renzi, som fick gå efter att italienarna i en folkomröstning sagt nej till hans förslag om en ändring av grund­lagen. Ändringen var en del av ett paket som skulle hjälpa upp Italiens skuldtyngda ekonomi.

Det lilla partiet ”Mer Europa”, EU- och invandringspositivt, leds av tidigare EU-kommissionären­ Emma Bonino. Det kan med knapp nöd ta sig in parlamentet. Bonino är aktad och brukar beskrivas som Italiens samvete. Italienarna verkar tycka att det är bra att hon finns. Men rösta på henne? Nej.

Tonen har blivit klart råare på den italienska halvön. Man kan fråga sig hur det skulle ha sett ut ifall EU förmått enas om en flyktingpolitik som fördelat de asylsökande jämnare och på ett effektivare­ och mer samordnat sätt samarbetet med de länder­ därifrån flyktingarna kommer. Nu driver stora grupper av människor omkring i parker och kring järnvägsstationer i italienska städer och de blickar­ de får har blivit allt oginare. För politiska partier som inte har några skrupler i det avseendet utgör de perfekta syndbockarna för allt som är fel i samhället.

Våld ses som en lösning både till höger och vänster.­ I Palermo på Sicilien tog sig en vänster­grupp nyligen för att misshandla ledaren för en höger­grupp (SvD 2.3). En inspelning av misshandeln skickades till medierna. En maskerad man förklarade:

”Vi band honom och misshandlade honom för att visa att Palermo är antifascistiskt och att det inte finns någon plats för sådana som han här.”