Vill Centern bygga en egen bastu åt Paavo för att hålla honom lugn? Nej, sannolikheten är inte stor.

Inte var det så ?här det skulle gå

Statsminister Sipilä ska ha skrattat åtminstone en gång i lördags – i Seinäjoki. Han var där för att träffa Centerpartister från Södra Österbotten.

Vid 11-tiden nåddes en av de närvarande av nyheten om att Paavo Väyrynen uteslutits ur det parti han själv stampade fram för två år sedan. Mötesdeltagaren lät nyheten gå vidare och statsminister brast i skratt. Enligt Helsingin Sanomats Marko Junkkari – som baserar sina uppgifter på vad en liten, anonym fågel som var med på mötet kvittrat i hans öra – ska Juha Sipilä också ha sagt något om att han ”borde ringa Paavo”.

Det gjorde han knappast. Centerns partiledare Sipilä och Centerns hedersordförande Väyrynen har veterligen inte varit ”on speaking terms” på länge. Väyrynen uppger i boken "Eihän näin pitänyt käydä" (ungefär ”Inte skulle det ju gå så här”) att Sipilä slutade svara på epost i november 2015.

Boken utkom 2016, samma år som Medborgarpartiet grundades.

Men titeln, titeln känns just nu högaktuell.

Det är fullt möjligt att det ingick i Väyrynens planer att montera ner Medborgarpartiet, ifall situationen ändrats så att han inte behövde partiet mera. Men på samma sätt som han skapade partiet räknade han sannolikt med att kunna gravlägga det, utan destomer inblandning av någon annan.

Nu slutade det i stället med en skräll, inklusive anklagelser om ekonomiska oegentligheter riktade mot den portade ordföranden. Han ska ha bollat pengar mellan sin stödförening och partiet på ett sätt som inte är korrekt.

Båda parterna, Väyrynen å ena sidan och – i främsta linjen –Sami Kilpeläinen och Piia Kattelus å andra sidan, har polisanmält det inträffade.

Sami Kilpeläinen meddelade alldeles i början av året att han nu lämnar Centern. Fram tills dess hade han, precis som Väyrynen, stått med ett ben i vardera lägret. Han har varit så involverad i statsministerpartiet att han 2016 gjorde ett försök att bli partisekreterare.

Piia Kattelus fick inte tillfälle att meddela att hon går. Hon uteslöts ur Ylistaros Centeravdelning sommaren 2017. Motiveringen var hennes engagemang inom Medborgarpartiet.

Nä, inte var det så här det skulle gå. Paavo Väyrynen får en pajasstämpel – eller snarare en förvärrad pajasstämpel – som han garanterat inte är intresserad av. Och vad är Medborgarpartiet utan Väyrynen?

I går, måndag, kallade Väyrynen till presskonferens. Under den gjorde han sitt allra bästa för att få de avslutande frågorna från församlade medier att handla om något annat än Medborgarpartiet, polisanmälningar och ekonomiska transaktioner. Han ville tala om större, viktigare saker och försökte få veckoslutets händelser att framstå som om de låg långt bakom honom.

För nu är siktet inställt på Sotkamo, där Centern samlas till partidag i juni.

Paavo Väyrynen kommer att ”göra ett allvarligt försök att bli Centerns partiordförande.” Exakt så föll orden. Men sig i boet för han enligt egen utsago en rad nya Centeranhängare ur de led som låg bakom hans förhållandevis lyckade mobilisering inför presidentvalet. Lyckad åtminstone om man jämför med utfallet för Centerns kandidat Matti Vanhanen.

Han nämnde också som vanligt de liberala värden Centerpartiets grundare Santeri Alkio stod för. Han vill föra Centern tillbaka till rötterna.

Visst borde det kunna finnas utrymme för det inom Centern, kan man tycka. Men det problematiska är att Alkios profet heter Paavo Väyrynen och hans agerande är så pass originellt att det inte är underligt att partiet betackar sig. Skrattar som Sipilä.

För Centern finns nu – om man förenklar situationen – två utvägar:

Partiet kan försöka att ytterligare förstärka bilden av Väyrynen som en pajas och därigenom minska Centersympatisörers understöd för honom. Han hjälper ju själv till genom en hållning som inte inkluderar vare sig självdistans eller självkritik.

Paritet kan dra ett streck över det förflutna och välkomna honom till en ärlig kamp i Sotkamo. Snyggt? Ja. Sannolikt? Nej.

HS:s Marko Junkkari får till en snygg liknelse när han hänvisar till Juhani Ahos novellklassiker "Siihen aikaan kun isä lampun osti". När far i huset kom hem med oljelampan blev de pärtbloss Routi-Pekka satt och täljde onödiga. Men Pekka fick ändå fortsätta tälja pärtbloss – fast ute i bastun. Och alla var glada.

Vill Centern bygga en egen bastu åt Paavo för att hålla honom lugn? Nja, oddsen är som sagt inte goda.