"President Trump har öppnat Pandoras ask", säger EK:s expert på handelspolitik Saila Turtiainen i senaste numret av Suomen Kuvalehti (10/2018) om beslutet att införa importtullar på stål och aluminium.

I den grekiska myten hade Prometheus hustru Pandora med sig en ask som hon fått av Zeus och som hon aldrig fick öppna. Hon kunde naturligtvis inte motstå sin nyfikenhet, och då hon öppnade asken visade sig den innehålla mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När hon förskräckt stängde den var det för sent.

Donald Trump har förklarat sitt beslut med stålimporten hotar den nationella säkerheten; en ihålig kuliss för att skydda den egna gruvindustrin – och jobb i delstater där Trump har många väljare.

Saila Turtiainen säger i SK att det är tvivel underkastat huruvida Trumps motiveringar håller – enligt henne har man snarast tänkt på ett krigsläge då man i WTO:s regelverk talar om nationell säkerhet.
Trump kunde ännu försöka lägga locket på asken.

Arbetet för att avlägsna handelshinder har pågått i decennier, och frihandel har varit ett oerhört viktigt smörjmedel för världsekonomin.

USA:s beslut att resa handelsmurar är främst riktat mot Kina men har väckt oerhörd irritation världen över, inte minst i Europa där EU redan aviserat motåtgärder i form av tullar för amerikanska varor som till sin sammanlagda omfattning ungefär motsvarar den europeiska stål -och aluminiumexporten.

Det har väckt en yrvaken reaktion hos president Trump som i sin tur hotat med att svara med tullar för europeiska bilar.

Om de här åtgärderna trappas upp är vi på väg mot ett fullskaligt handelskrig. I ett sådant finns inga vinnare.

Sveriges statsminister Stefan Löfven träffade Trump några dagar innan denne i torsdags kungjorde sitt beslut, Löfvens försök att få Trump att ändra sig klingade för döva öron. Också Löfven fruktar ett handelskrig.

"Det torde vara så att det blir fler än EU som kommer att svara med åtgärder, det kan vara Brasilien, Sydkorea, Japan och andra. Och börjar det där, och så ska någon svara igen, då är det lätt att det går för långt" sade Stefan Löfven i en intervju i tidningen Dagens Industri. (8/3).

Den ekonomiska osäkerheten ökade också av att Trumps främsta ekonomiska rådgivare Gary Cohn avgick i onsdags. Cohn hade motsatt sig tullarna.

Trumps åtgärder är alltså främst riktade mot Kina, men anses i stället drabba främst Kanada, Tyskland och andra länder som är allierade med USA.

Helsingin Sanomat har intervjuat Joseph Gagnon, äldre forskare vid Petersoninsitutet, som är inriktat på ekonomisk forskning och tidigare medlem i den amerikanska centralbankens direktion.

Han skräder inte orden då han varnar omvärlden. Gagnon uppmanar andra länder att ge sig till tåls med strafftullar tills Trump ställts inför rätta eller hans efterträdare valts.

"Överreagera inte, annars kan läget snabbt förvärras", säger Gagnon. Han håller med president Trump om att Kona och Indien behandlar utländska företag ojämbördigt men står fast vid att den amerikanska handeln med Europa, Kanada och Japan är tämligen öppen. Därför borde de här länderna inte straffas.

Så länge det bara handlar om stål har tullarna bara marginell betydelse för Finland även om också vi har stålexport till USA. Den är ändå inte särskilt omfattande.

En eskalerad konflikt kunde däremot drabba vår ekonomi mycket hårt eftersom Finland är mycket beroende av exporten. Exportens värde uppgår till över 35 procent av vår bruttonationalprodukt. Höjda priser på importerade varor skulle också vara skadliga.

President Trump vill med tullarna värna om sina arbetarväljare i en aktion som Joseph Gagnon betecknar som missriktad. En del av arbetarnas vånda beror enligt honom på inhemska faktorer, inte importen. Arbetarna har inte, som sina kamrater i Europa, erbjudits stöd och omskolning då de gamla jobben försvunnit i automatiseringens och globaliseringens spår.

Han påpekar också hur tullarna kan slå mot arbetarna inom bil- och flygindustrin som använder importerat stål och importerad aluminium.

"Utan ett handelskrig eller tullar kunde det gå riktigt bra för den amerikanska ekonomin," säger Gagnon som inte heller ser något hot i den ökande statsskulden.

"Men ett handelskrig kan rasera allting."

I president Trumps värld är ekonomin ett nollsummespel där den enes vinst är den andres förlust. I verkligheten uppstår lätt situationer där det enbart finns förlorare.

Trump kunde ännu försöka lägga locket på asken.