Förra veckan överlämnade regeringen det uppdaterade förslaget till valfrihetslag till riksdagen. Valfrihetslagen är den sista stora biten av reformhelheten som består av drygt 40 nya lagar och lagändringar. Lagförslaget stötte på patrull i riksdagens grundlagsutskott i juni. Utskottet skickade då lagen till ny beredning på grund av ett flertal allvarliga brister.

Lagförslaget uppges nu uppfylla utskottets krav, men redan förra veckan meddelade flera oppositionspolitiker att det inte duger. I dag får alla riksdagsledamöter en chans att ställa sig upp och säga vad de anser.

Man kan följa remissdebatten på riksdagens sajt , där man också kan läsa propositionernas innehåll för att bilda sig en egen uppfattning. Plenum börjar klockan 14, men propositionerna som gäller landskapsreformen och kundens valfrihet ligger sist på listan – tidsgränsen klockan 22 gäller inte onsdagens plenum.

Valfrihetslagen samt övriga lagförändringar som krävs för landskaps- och vårdreformen ska godkännas i riksdagen i maj. Lagarna är tänkta att träda i kraft i juni.