Ollikainen kandiderade även i riksdagsvalen 2011 och 2015. Vid det senaste valet fick han 4788 röster och är nu ersättare till riksdagen.

– Det stora stödet vid det senaste riksdagsvalet förpliktigar att kandidera igen och jag har även fått många uppmaningar att ställa mig till förfogande, säger Ollikainen i ett pressmeddelande.

– Jag känner att jag har den erfarenhet, kunskap och de nätverk som krävs för att lyckas med jobbet som en österbottnisk röst i riksdagen. Tiden i Vörå har gett, och kommer att ge, mig stor erfarenhet som jag har nytta av på nationellt plan.


Ollikainen säger att det efter vad som känts som några stökiga år behövs ett lugn och mera eftertänksamhet i beslutsfattandet.

– Folk måste kunna lita på att besluten som fattas är genomtänkta och bra beredda. Vi kan ta reformerna som ett exempel, ena dagen är det si, andra dagen är det så och ingen är riktigt säker på slutmålet.

Ollikainen säger sig också ha märkt att det sker en polarisering i samhället där folket på landsbygden allt oftare känner sig överkörda och maktlösa i viktiga frågor. Som exempel ger han svenskans försvagade ställning: allt från sämre service på svenska från statliga myndigheter, jourstatusen vid Vasa centralsjukhus till tingsrättsreformen.

– Men det handlar naturligtvis om mycket mera: bland annat den bristfälliga skötseln av våra vägar, primärnäringarnas verksamhetsförutsättningar, vargarnas, skarvarnas och sälarnas intrång. Känslan är att vi inte kan göra något. Men det måste gå att påverka i dessa frågor, säger han.


Mikko Ollikainen kommer däremot inte att ställa upp i landskapsvalet i höst. Han vill sköta uppdraget som kommundirektör ordentligt fram tills att den aktiva riksdagsvalskampanjen inleds om knappt ett år.

– Som kommundirektör kommer jag troligen att förhandla för kommunen med landskapen och då gäller det att ha rollfördelningen klar. Jag upplever också att jag har möjligheter att påverka i landskapen via de nätverk jag har. Jag satsar nu helhjärtat på riksdagen.