Förbundet för personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning. Det är det nya namnet på intresseorganisationen FDUV.

Förbundskongressen beslöt om namnändringen på sitt möte i höstas och den har nu trätt i kraft i och med att Patent- och registerstyrelsen godkänt de nya stadgarna.


Enligt FDUV avspeglar det nya namnet en modern syn på personer med intellektuell funktionsnedsättning, där man ser människan framom funktionsnedsättningen.

Det gamla namnet Förbundet De Utvecklingsstördas Väl ansågs vara föråldrat, i och med att begreppet utvecklingsstörd inte på länge ansetts vara korrekt. Ordet "väl" signalerade också att personer med funktionsnedsättning ska ses som passiva objekt att tycka synd om i stället för som aktiva subjekt, säger FDUV i ett pressmeddelande.

– Formuleringen "Väl" antydde ett ovanifrån-perspektiv och att arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning är välgörenhetsarbete. Men vi ser att personer med funktionsnedsättning har egna resurser och ska bli hörda och vara delaktiga. Vi arbetar för mänskliga rättigheter, vi sysslar inte med välgörenhet, säger verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.


Förbundet kommer fortsättningsvis att använda förkortningen FDUV.

– Vi ville hålla fast vid förkortningen, eftersom FDUV är så välkänt. Vi har också slagit fast att förbundets uppdrag definieras av det stödbehov personer har, inte av diagnoser, säger Hemgård.